Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kupujete mrazené potraviny? Môžu byť zdravé, ak neurobíte túto chybu

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael). Mrazené potraviny sú expresnou metódou na rýchlu večeru, smoothie alebo prílohu k domácim jedlám. Nad mnohými domácnosťami sa však vznáša odveká dilema, či je tento spôsob skladovania potravín zdravý a praktický. Vyvraciame mýty okolo mrazeného ovocia a zeleniny – pravda vás môže šokovať. Zdá sa, že mraznička […]
Menej ako 1 min. min.

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael).

Mrazené potraviny sú expresnou metódou na rýchlu večeru, smoothie alebo prílohu k domácim jedlám. Nad mnohými domácnosťami sa však vznáša odveká dilema, či je tento spôsob skladovania potravín zdravý a praktický. Vyvraciame mýty okolo mrazeného ovocia a zeleniny – pravda vás môže šokovať.

Zdá sa, že mraznička bez solídnej dávky mrazenej zeleniny, ovocia, byliniek a pestrých zmesí je doma málo užitočná.
Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael

Zdá sa, že mraznička bez solídnej dávky mrazenej zeleniny, ovocia, byliniek a pestrých zmesí je doma málo užitočná. Tento spôsob skladovania potravín nielenže podporuje hnutie za nulový odpad, ale často nás aj zbavuje kuchynských starostí. Vysvetľujeme preto, či je to zdravá metóda a ako by sa mali skladovať sezónne suroviny.

Stráca mrazené ovocie a zelenina svoju výživovú hodnotu? Vyvraciame mýty o mrazených potravinách

Výskumy o mrazených potravinách ukazujú, že z produktov sa v najväčšej miere vytráca vitamín C; v mrazničke ho môžeme stratiť až 30 %. Podobná situácia je aj s vitamínmi skupiny B a vitamínom A – tu však treba dodať, že by nás to nemalo odradiť od tohto praktického spôsobu. Prvým bodom, ktorý treba skontrolovať, je výrobcom udávaná teplota mrazenia – dôležitý ukazovateľ kvality. v rozmedzí od -2 do -5 stupňov Celzia, pretože táto zelenina a ovocie budú sterilné. Oveľa nižšia hodnota oscilujúca medzi – 18 a – 30 stupňami Celzia bude oveľa lepšou voľbou.

Okrem mrazených potravín zakúpených v obchode sa oplatí prikloniť aj k domácim – najmä ak ide o sezónnu zeleninu a ovocie, ktoré sú nielen lacné, ale v danom čase aj najchutnejšie. Začneme, samozrejme, umytím produktov a ich nakrájaním na menšie kúsky. V mnohých domácnostiach sa tým proces končí – všetko putuje do vrecúšok a potom do mrazničky. Oplatí sa venovať ešte pár chvíľ a zeleninu alebo ovocie blanšírovať. Potom sa všetko vysuší, rozloží na dosku, zmrazí a nakoniec sa porciuje a vloží do vreciek.

Mrazené potraviny sú expresnou metódou na rýchlu večeru, smoothie alebo prílohu k domácim jedlám.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Mrazené ovocie a zelenina – poznajte hlavné pravidlá skladovania

Mrazenie ovocia a zeleniny je spôsob, ako ich dlhodobo uchovať. Pri správnej príprave na proces mrazenia niektoré zložky nestratia svoje výživové vlastnosti a chuť. Všetko však závisí od obalu, dátumu spotreby a typu výrobku, pretože nie každý sa dá uložiť do chladničky.

Na každom domácom balení by mal byť uvedený aj dátum spotreby. Dôležité je aj vzduchotesné balenie – dobre fungujú zipsové vrecká rôznych veľkostí, ale aj vákuové obaly alebo špeciálne nádoby. Na mrazenie si vyberajte aj zdravú a peknú zeleninu – nemrazte napríklad zeleninu, ktorej bola odrezaná nahnitá časť. Mrazte ju, kým je ešte čerstvá, vtedy bude najchutnejšia. Na záver treba spomenúť, že mrazenie je jedným z najzdravších spôsobov uchovávania potravín, pretože nie sú potrebné žiadne konzervačné látky ani prísady.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto si potraviny zmrazuje 99 percent Slovákov. Je to lacné? Je. A rýchle? Je. Ale určite to nie je dobré.

Žiadne vrecká. Slováci často zmrazujú potraviny v komerčných vreckách bez toho, aby si uvedomili dôsledky

The post Kupujete mrazené potraviny? Môžu byť zdravé, ak neurobíte túto chybu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie