Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kvety, ktoré kvitnú celé leto. Vysaďte ich do záhrady, budú vás tešiť farbami až do jesene

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ivamedia). Pestrá záhrada plná voňavých kvetov je snom mnohých majiteľov pozemkov. Mnohé rastliny však potešia oko len na niekoľko krátkych týždňov a čoskoro zvädnú. Niektoré rastliny však kvitnú až do jesene. Ktoré kvety kvitnú celé leto? Skúsení záhradníci siahajú najradšej po týchto odrodách. Ktoré trvalky kvitnú celé leto? Potešia […]
Menej ako 1 min. min.

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ivamedia).

Pestrá záhrada plná voňavých kvetov je snom mnohých majiteľov pozemkov. Mnohé rastliny však potešia oko len na niekoľko krátkych týždňov a čoskoro zvädnú. Niektoré rastliny však kvitnú až do jesene. Ktoré kvety kvitnú celé leto? Skúsení záhradníci siahajú najradšej po týchto odrodách.

Ktoré trvalky kvitnú celé leto? Potešia až do jesene.
Foto: shutterstock/ivamedia

Ktoré trvalky kvitnú celé leto? Záhradníci sa spoliehajú na tieto odrody

Domáca záhrada je pýchou každého majiteľa pozemku. Mnohí si starostlivo vyberajú svoje ďalšie rastliny, pričom dbajú na ich habitus, požiadavky alebo dekoratívnu hodnotu. Málokto však myslí na to, ako dlho budú jednotlivé kvety kvitnúť. Existujú však také, ktoré dokážu potešiť oko žiarivými farbami až do jesene. Ktoré by ste si mali vybrať?

Echinacea purpurová je lídrom medzi dlho kvitnúcimi kvetmi. Kvitne od júla do októbra, zaujme veľkými dekoratívnymi kvetmi s vypuklým stredom a patrí medzi najjednoduchšie rastliny na pestovanie. Na to, aby prekvapila svojím vzhľadom, potrebuje len stredne bohatú, hlinitú alebo piesočnatú a mierne vlhkú pôdu a slnečné alebo polotienisté stanovište. Takto umiestnená čoskoro vykvitne farebnými kvetmi a stane sa neuveriteľnou záhradnou ozdobou.

Ktoré trvalky kvitnú celé leto? Echinacea purpurová je dlhotrvajúcim potešením.
Foto: shutterstock/Audrey Wilson1

Ktoré kvety kvitnú najdlhšie? Počkajú do prvých mrazov

Janeba drsná tiež kvitne bohato a mimoriadne dlho. Svojimi žltými listami pripomínajúcimi slnečnicu dokáže potešiť až do prvých mrazov. Svojím vzhľadom pripomína vidiecku idylu, ale je ideálna do každej záhrady.

Najlepšie rastie na plnom slnku, ale znesie aj ľahký polotieň v čerstvej, priepustnej a úrodnej pôde s mierne kyslou reakciou. Dobre sa jej bude dariť aj v menej bohatej a suchej pôde, ale vtedy vytvorí oveľa menej kvetov. Dôležité je, že sa jej darí aj v horúcom počasí bez toho, aby stratila intenzívnu farbu. Je tiež plne mrazuvzdorná.

Záhrada by mala byť obohatená aj o druhy, ktoré sú bežne spojené s poliami a lúkami. Rebríček obyčajný zaujme svojimi drobnými kvetmi v mnohých farbách, ktoré kvitnú nepretržite od konca júna do októbra.

Hoci sa rebríček spája s poliami a lúkami, v záhrade môže byť jedinečnou okrasnou rastlinou.
Foto: shutterstock/demamiel62

Rastline sa najlepšie darí na slnečnom mieste a kvitne dlho a bohato. Uprednostňuje ľahkú, priepustnú, stredne úrodnú pôdu s mierne zásaditým až neutrálnym pH. Je mrazuvzdorný.

Ktoré kvety pre záhradu kvitnú od jari do jesene? Zasadiť a obdivovať

Na jar kvitne aj ľaliovka hybridná, ktorá si svoje kvety uchováva až do začiatku jesene. Jej okvetné lístky klamlivo pripomínajú ľalie a zhromaždené na jednej stonke sú jednou z najpôvabnejších ozdôb v záhrade. Hoci každý nasledujúci kvet žije len jeden deň, kvetné puky sa neustále vyvíjajú a tie, ktoré odkvitli, sú nahradené ďalšími. Potrebujú len slnečné miesto, aby očarujúco kvitli.

Aby ste sa mohli dlho tešiť z farieb, oplatí sa vysadiť do záhrady cínie alebo begónie. Na záhone sa bude dobre dariť aj rudbekii žiarivej a pupalke missourskej. Medzi menej známe, ale pôvabné druhy patrí tradeskancia záhradná. Tejto dekoratívnej trvalke sa darí na plnom slnku alebo v tieni a prospieva vo vlhkej, humusovej a priepustnej pôde. Dobre prezimuje, ale v období dlhšieho sucha si vyžaduje dostatočnú zálievku.

Medzi menej známe, ale pôvabné druhy patrí tradeskancia záhradná.
Foto: shutterstock/nnattalli

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tu je najkrajšia trvalka. Každý ju chce mať vo svojej záhrade. Kedy túto rastlinu vysadiť? Abeceda starostlivosti

Máte radi voňavé rastliny? Určite si do záhrady vysaďte tieto druhy

The post Kvety, ktoré kvitnú celé leto. Vysaďte ich do záhrady, budú vás tešiť farbami až do jesene appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie