Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kvety pokrývajú ker počas celého leta. Pripomínajú nadýchané pompony

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kapetsh). Už je známe, že v našich záhradách kraľujú azalky, hortenzie a magnólie. Nie je sa čomu čudovať, pretože sú to veľmi pôvabné rastliny, ktoré už z diaľky očarujú svojím šarmom. Ak však hľadáte niečo rovnako krásne, ale zároveň rastlinu, ktorá bude zdobiť vašu záhradu celé leto, ideálna je […]
Menej ako 1 min. min.

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kapetsh).

Už je známe, že v našich záhradách kraľujú azalky, hortenzie a magnólie. Nie je sa čomu čudovať, pretože sú to veľmi pôvabné rastliny, ktoré už z diaľky očarujú svojím šarmom. Ak však hľadáte niečo rovnako krásne, ale zároveň rastlinu, ktorá bude zdobiť vašu záhradu celé leto, ideálna je kéria japonská. Jej charakteristickým znakom sú nadýchané žlté pompony na dlhých stonkách, ktoré sú prítomné počas celého leta. Ako pestovať túto výnimočnú rastlinu? Je načase to zistiť.

Kéria japonská sa čoraz častejšie objavuje v našich záhradách a teší oko.
Foto: shutterstock/kapetsh

Ako dlho kvitne kéria japonská?

Kéria, známa aj ako japonská žltá ruža, je trvalka, ktorá sa čoraz častejšie objavuje v našich záhradách, a to nie bezdôvodne. Nielenže má krásny vzhľad a nádherné kvety, ale je to aj pomerne bezproblémová rastlina, takže jej pestovanie zvládne aj laik. Aj mimo kvitnutia je kéria japonská pôsobivá vďaka svojim veľkým stonkám, ktoré môžu dosahovať výšku až dva metre. Hoci sa väčšina pestovateľov zhoduje, že najkrajšie vyzerajú v lete, drobné kvety sa môžu objaviť už skoro na jar. Faktom je, že kvitnú rýchlo, ale neskôr v júli sa na kérii japonskej objavia znova a so zdvojnásobenou silou.

Kde zasadiť kériu japonskú?

Je pestovanie kérie japonskej naozaj bezproblémové? Áno, ak je poskytnete vhodné miesto, hoci treba povedať, že to pravdepodobne nebude veľký problém. Predovšetkým tento ker miluje slnečné lúče, takže sa bude v záhrade výborne vynímať ako solitér, ale možno ho vysádzať aj v skupinách, čo mu len pridá na šarme. Ak nemáte veľa slnka, nesklame, pretože sa mu bude dariť aj v polotieni. Bohužiaľ, potom efekt masového kvitnutia nemusí byť úplne pôsobivý, ale stále je to možné.

Kéria japonská pekne ukáže v kvitnúcich živých plotoch.
Foto: shutterstock/shepherdsatellite

Kéria japonská má náročné požiadavky na pôdu: v prvom rade potrebuje pôdu veľmi úrodnú, ale aj piesčitú a priepustnú. To zaručuje, že váš ker bude v záhrade rásť dlhé roky. Niekedy môžu, najmä mladé druhy, narušiť aj nárazové poryvy vetra, ktoré potenciálne zlomia ich stonky. Ak je takáto možnosť, oplatí sa s tým počítať a umiestniť ho na miesto chránené pred nárazmi vetra.

Ako sa starať o kériu japonskú?

Kéria japonská sa vyznačuje tým, že nepotrebuje nadmernú starostlivosť, čo však neznamená, že ju vôbec nepotrebuje. Na čo treba pamätať? Niekedy, v období sucha, potrebuje trochu zálievky, aby mohla prežiť v extrémnych podmienkach. Mimochodom, raz mesačne možno zároveň aplikovať tekuté hnojivo pre kvitnúce rastliny alebo jednoducho hnojivo s viacerými živinami. Kéria japonská sa skôr považuje za odolnú voči mrazu, ale niekedy môžu záporné teploty poškodiť jej stonky. Nemusíte sa však toho vždy obávať, stačí začiatkom jari odstrániť zamrznuté časti: na ich mieste rýchlo vyrastú nové a zdravé.

V tuhých zimách namŕza, ale dobre regeneruje. 
Foto: pixabay/seablub

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hľadáte rastliny, ktoré kvitnú až do jesene? Tieto kríky sa budú perfektne hodiť

Zasaďte ho do záhrady a počkajte. Bude rásť tak bujne, akoby sa chcel dotknúť oblohy. Nebojí sa sucha

The post Kvety pokrývajú ker počas celého leta. Pripomínajú nadýchané pompony appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie