Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kvitne až 100 dní v roku. Vysaďte ju a vaši susedia vám budú závidieť

5.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Neirfy). Kvitne viac ako 100 dní v roku a je krásnou ozdobou záhrady. Levanduľa nie je zložitá na pestovanie a má málo požiadaviek. To sú minimálne dva dôvody, prečo ju vysadiť vo vašej záhrade. Levanduľa je na Slovensku veľmi obľúbená.Foto: shutterstock/Neirfy Hľadáte rastlinu, ktorá bude dlho zdobiť vašu záhradu? […]
Menej ako 1 min. min.

5.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Neirfy).

Kvitne viac ako 100 dní v roku a je krásnou ozdobou záhrady. Levanduľa nie je zložitá na pestovanie a má málo požiadaviek. To sú minimálne dva dôvody, prečo ju vysadiť vo vašej záhrade.

Levanduľa je na Slovensku veľmi obľúbená.
Foto: shutterstock/Neirfy

Hľadáte rastlinu, ktorá bude dlho zdobiť vašu záhradu? Potom si vyberte levanduľu. Táto záhradná kráska patrí medzi vytrvalé rastliny, takže sa jej po sezóne nezbavujte. Kvitne zhruba od júna do októbra a pri správnej, na údržbu nenáročnej starostlivosti sa môžete z „malého Provence“ vo svojej záhrade tešiť dlhé roky.

Levanduľa sa spája predovšetkým so svojou charakteristickou vôňou, ktorá je osviežujúca a uvoľňujúca. Preto sa ju oplatí pestovať nielen pre jej krásny vzhľad, ale aj na liečebné alebo kulinárske účely.

Levanduľa: požiadavky

Levanduľa nemá príliš veľké nároky na substrát. Dobre sa jej darí napríklad ako dekorácii do skaliek a môže rásť pozdĺž stien alebo ciest. Je to medonosná rastlina, a preto priťahuje včely a motýle ako magnet. Zároveň je to rastlina, ktorá odpudzuje komáre. Chcete, aby sa tento hmyz držal ďalej od vašej záhrady? Spôsob je jednoduchý: Vysaďte levanduľu.

Rastlina miluje teplo a na „dámu“ pochádzajúcu z južných európskych krajín nemá rada studený vietor. Je síce pomerne tolerantná voči nízkym teplotám, ale v zime je najlepšie zabezpečiť jej úkryt. Najlepšie by však bolo vysadiť ju na miestach chránených pred vetrom.

Levanduľa sa spája predovšetkým so svojou charakteristickou vôňou, ktorá je osviežujúca a uvoľňujúca.
Foto: shutterstock/Open_Eye_Studio

Levanduľu je najlepšie vysádzať vo vzdialenostiach 40 cm. Po vysadení ju treba pravidelne zalievať – keď sa udomácni, postupne predlžujte čas bez zalievania. Jediné, čo jej môže uškodiť, je nadmerná vlhkosť a obmedzený prístup slnečného svetla. Ak vám rastlina namiesto bujného rastu chradne pred očami, možno ste ju preliali alebo bola zasadená na mieste, kde sa hromadí voda. To môže viesť k hnilobe koreňov – ak včas nezareagujete, levanduľa bude len spomienkou.

Odrody levandule

Levanduľa je jednou z najobľúbenejších rastlín na Slovensku. Existuje v desiatkach odrôd, ktoré sa líšia farbou a veľkosťou. Kvety jednotlivých druhov môžu mať rôzne odtiene fialovej farby.

Existuje veľmi veľké množstvo odrôd levandulí.
Foto: shutterstock/nieriss

Tu sú niektoré z najznámejších odrôd levandule:

levanduľa úzkolistá: dorastá do výšky 80 cm, má modrofialové kvety a je vždyzelená,

levanduľa hlávkovitá: dorastá do výšky 30 cm až 1 m, má tmavé kvety,

levanduľa širokolistá: dorastá do výšky 80 cm, má modrofialové kvety,

levanduľa prostredná: dorastá do výšky 1 m, má svetlé kvety a zelené listy.

Nezabudnite na dôležitú liečbu. Levanduľa vám poďakuje

Dôležitým ošetrením levandule je aj strihanie. Vďaka tomu získajú kríky pekný tvar, bujnejšie kvitnú a zdravo sa vyvíjajú.

Kedy orezávať levanduľu? Na jar je vhodný čas koncom marca a začiatkom apríla. Ošetrenie je najlepšie vykonať počas teplého a slnečného dňa. Odstráňte všetky poškodené výhonky. Dávajte pozor, aby ste nepoškodili kvetné púčiky, ktoré sa už začali tvoriť. V lete je najlepšie levanduľu – v závislosti od odrody – strihať po tom, ako začnú kvitnúť kvety. Podporíte tak kvitnutie rastliny pred zimou. Tretí termín na prerezávanie levandule je koniec septembra. Prerezávanie v tomto čase pomáha otužovať rastlinu a chrániť ju pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Jesenné prerezávanie levandule by sa malo vykonať pred mrazmi.

Strihanie levandule sa vykonáva v štyroch termínoch.
Foto: shutterstock/nieriss

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aká pôda je pre levanduľu najlepšia? Každý záhradník to vie. Z fialovej vás budú bolieť oči

Levanduľu môžete vysadiť v dvoch termínoch, ale buďte opatrní. V opačnom prípade neuvidíte ani jeden kvet

The post Kvitne až 100 dní v roku. Vysaďte ju a vaši susedia vám budú závidieť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie