Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kvůli Rusku zvyšujeme bezpečnostní opatření, říká Fiala. Rozvědky varovaly před sabotážemi

„Dlouhodobě varuji před tím, že se Rusko snaží destabilizovat demokratické země v Evropě a k tomu používá nejrůznější prostředky včetně násilných. O tom jsme se mohli přesvědčit při útoku ve Vrběticích, nebo u snahy o šíření ruského vlivu před evropskými volbami,“ sdělil premiér pro CNN Prima NEWS. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko chystá cvičení s jadernými zbraněmi poblíž […]
Menej ako 1 min. min.

„Dlouhodobě varuji před tím, že se Rusko snaží destabilizovat demokratické země v Evropě a k tomu používá nejrůznější prostředky včetně násilných. O tom jsme se mohli přesvědčit při útoku ve Vrběticích, nebo u snahy o šíření ruského vlivu před evropskými volbami,“ sdělil premiér pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko chystá cvičení s jadernými zbraněmi poblíž Ukrajiny. Je to reakce na hrozby Západu, uvádí

Vláda podle něj dělá maximum a na případné útoky je Česko připraveno. „Jsme v neustálém kontaktu se zpravodajskými službami a s ohledem na chystané akce s větší koncentrací lidí v České republice zvyšujeme bezpečnostní opatření. Jsme připraveni rychle a adekvátně reagovat na jakoukoliv informaci o přímém ohrožení Česka,“ dodal premiér.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odpověděl v podobném duchu. „Rusko používá teroristické metody a nebojí se ohrožovat ani nevinné občany. Preventivně zvyšujeme bezpečnostní opatření kvůli chystaným masovým akcím v České republice,“ napsal CNN Prima NEWS Rakušan.

Mezi velké akce patří například letošní mistrovství světa v hokeji, které se odehraje mezi 10. a 26. květnem. Hrát se bude v Praze a Ostravě.

Rusové neberou civilní oběti v potaz

List Financial Times v neděli odpoledne napsal, že tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce po celém kontinentu. Moskva podle nich začala chystat bombové nebo žhářské útoky a akce namířené proti infrastruktuře na evropském území, a to buď sama, nebo prostřednictvím svých spojenců. Nebere přitom v potaz možné civilní oběti, uvedli zástupci tajných služeb.

V roce 2014 byl v Česku zničen sklad ve Vrběticích, kde byly uloženy zbraně určené pro Ukrajinu. Později vyšlo najevo, že tam výbušniny nastražili ruští agenti. V pátek vzplanul obří požár v berlínském podniku firmy Diehl, která rovněž posílá vojenskou techniku Kyjevu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie