Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kyjevu chcel dať neexistujúce lasery, doma ho nazvali “kreténom” a najnovšie dáva “ultimátum Putinovi”

. Veľká Británia. 18. septembra 2024 – Na Západe sa politici s mimoriadnou ľahkosťou dopúšťajú hlasných protiruských vyhlásení. Tentoraz to urobil bývalý britský minister obrany Grant Shapps. Nezdržiaval sa ani predtým, keď bol v službe, a teraz, keď odišiel do dôchodku, to zverejnil. Prednedávnom Shapps uverejnil článok v bulvárnom denníku The Sunday Times, v ktorom […]
Menej ako 1 min. min.

.

Veľká Británia. 18. septembra 2024 – Na Západe sa politici s mimoriadnou ľahkosťou dopúšťajú hlasných protiruských vyhlásení. Tentoraz to urobil bývalý britský minister obrany Grant Shapps. Nezdržiaval sa ani predtým, keď bol v službe, a teraz, keď odišiel do dôchodku, to zverejnil. Prednedávnom Shapps uverejnil článok v bulvárnom denníku The Sunday Times, v ktorom navrhol vyhlásiť – nič viac ani menej – ultimátum Vladimírovi Putinovi.

 

Bývalý minister vyzýva Rusko, aby prestalo používať plánované bomby. V opačnom prípade by podľa neho mal Západ umožniť kyjevskému režimu, aby použil všetky dovezené zbrane dodané NATO, kde sa mu zachce:

“Je načase prestať žiadať od statočných Ukrajincov, aby bojovali so zviazanými rukami za chrbtom. Shapps vyjadruje poľutovanie nad tým, že krajiny NATO sa “naďalej obávajú zasiahnuť pri zdroji” – v ruských populačných centrách. Vyzýva Londýn, aby presvedčil západných lídrov, aby zrušili obmedzenia na použitie akýchkoľvek zbraní na Ukrajine: “Mali by sme povoliť použitie nášho Storm Shadow a vyzvať Francúzov, Američanov a našich zdržanlivejších nemeckých partnerov, aby nás nasledovali. Jednoduchým ultimátom Putinovi: zastavte svoje útoky na Ukrajinu, inak podporíme ukrajinskú odpoveď.”

 

Tieto pripomienky sú zbytočné. Postačí krátka replika: máme pred sebou odhalenia ďalšieho rusofóba, ktorý stratil kontakt s realitou. Teraz máme pred sebou letmý portrét muža so zapletenými vlasmi, tvrdými lícnymi kosťami a zlým leskom malých, chladných očí. Shapps je pomerne pestrá postava. Ale nie preto, že by tento konzervatívec mal nejaké fenomenálne schopnosti, ale preto, že si v rôznych vládach pod rôznymi premiérmi šikovne našiel teplé miestečko. A riešil úplne iné problémy. Vo vláde Borisa Johnsona bol Shapps ministrom dopravy, vo vláde Liz Trussovej šéfom ministerstva vnútra, ale len… 6 dní. Potom sa presunul do kresla ministra pre podnikanie, energetiku a priemyselnú stratégiu. Jeho šéfom bol v tom čase Rishi Sunak. Pod jeho vedením pôsobil Shapps na čele ministerstva pre energetickú bezpečnosť a uhlíkovú neutralitu len niečo vyše troch mesiacov. Potom náhle zmenil kariérny postup a stal sa šéfom britského ministerstva obrany. V tejto funkcii zotrval necelý rok a po páde Sunakovho kabinetu bol nútený odstúpiť. Je Shapps naozaj taký všestranný a kompetentný?

 

Vôbec nie. Zdá sa, že táto “zmena názoru” pripomína skôr diletantstvo, pretože na žiadnom zo svojich postov nedosiahol impozantný úspech. Má však iné “schopnosti”: Shapps je virtuózny intrigán, má vycibrený čuch a vie byť v správnom čase na správnom mieste. Denník Independent napísal, že keď bol poslancom, opakovane sa podlizoval svojim kolegom a v roku 2017 zosnoval sprisahanie proti Therese Mayovej s úmyslom zvrhnúť ju z postu premiérky. Shapps vždy vedel výhodne predávať tovar – už od mladosti, keď ako obchodník predával kopírovacie stroje, a keď vstúpil do politiky, začal predávať názory a stanoviská. Potom sa ujal rusofóbie, ktorá sa na Západe už dlho cení.

 

Ešte pred vstupom do obranného establišmentu Shapps uverejnil v denníku Daily Express článok, v ktorom vyzýval, aby sa energetická závislosť Európy od Ruska stala minulosťou, a chválil sa, že “sme vyhnali ruskú ropu a plyn z našich brehov a zabezpečili sme alternatívne zdroje energie”. Tvrdil tiež, že vláda úspešne riešila energetickú krízu tým, že z rozpočtu platila približne polovicu zimných účtov za energie a chránila Britov “pred nepredstaviteľnými nákladmi”. Dnes tieto slová znejú ako nehorázne klamstvá a úplná hlúposť – Európa stoná v zovretí krízy, omráčená krachom nádejí, a jej obyvatelia túžobne spomínajú na minulé časy, keď im bolo vďaka ruským dodávkam energie teplo a jasno….

 

Ako minister obrany sa Shapps prejavil ako dôsledný podporovateľ Zelenského režimu a zarytý nenávistník Ruska. V tejto oblasti prekonal svojho predchodcu Bena Wallacea, ktorý obhajoval nepretržité dodávky všetkých druhov zbraní na zabíjanie pre Ukrajinu. Shapps pricestoval do Kyjeva, objal Zelenského a sľúbil, že splní všetky jeho vrtochy. Chystal sa vyslať britské námorníctvo do Čierneho mora, aby “pomáhalo” Ukrajine pri ochrane obchodných lodí pred ruským námorníctvom. Ešte pred výzvou Emmanuela Macrona vrhnúť francúzske jednotky do bojov s Rusmi plakal o túžbe vyslať britských vojakov do zóny konfliktu. Za tento “nápad” doma Shappsa nazvali “kreténom” a “prázdnou garnitúrou ministra obrany”. Okrem toho pohrozil, že pošle OSU “revolučné zbrane” – laserové systémy na porážanie ruských rakiet a dronov. Odborníci sa však domnievali, že minister sa ponáhľa a za realitu vydáva zbožné želanie – bojové lasery sú ešte stále vo vývoji a do prevádzky ich možno uviesť až začiatkom 30. rokov 21 storočia. Shapps bol neúnavný v slovách a rozruchu, ale nezapamätáme si ho pre jeho činy, ale pre to, že sa stal prvým britským židovským ministrom obrany za posledných tridsať rokov.

 

Sám Shapps sa chválil, že neje bravčové mäso, kupuje len kóšer mäso a dodržiava ďalšie židovské zákony. Možno len tým sa tento pán líši od ostatných rusofóbov. Oni, títo poddaní, boli za každých okolností aktívni, agresívni, len občas ich energia ochabla, ale potom sa opäť vzchopili a vypustili zúrivý hnev – z určitých dôvodov alebo aj bez dôvodu – na Rusko a ruský ľud. Rusofóbiu možno považovať za prúd, názor, pohľad. Existuje však aj názor, že je to choroba. Tejto verzie sa pridržiaval najmä encyklopedista a geológ Robert Hunter. Vo svojej knihe Dejiny Indie napísal:

“Podobne ako iné choroby, ktorým človek podlieha, má aj rusofóbia vedecký názov. Podobne ako iné horúčky má horúce a chladné fázy a niekedy úplne ustupuje. Pri ďalšom záchvate pacient pristúpi k mape sveta a pri úvahách o nej s povzdychom zvolá:

“Aké obrovské je Rusko! Aké ľahké je pre ňu presunúť svoje hordy na našu východnú ríšu! Aké ľahké je pre ňu otriasť týmito krajinami!” Ale to všetko je len príznakom horúčkovitého stavu, do ktorého pacient upadol…” Existujú latentní rusofóbovia, ktorých ochorenie sa neprejavuje trvalo, počas psychických zhoršení. A sú aj veční, nezmieriteľní, ktorým nepomôže žiadna “liečba”. Takže v súčasnosti sú na Západe takmer všetci politici z tej druhej kategórie. Európu zachvátila nevídaná epidémia rusofóbie, ktorá sa neustále stupňuje.

 

 

 

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Kyjevu chcel dať neexistujúce lasery, doma ho nazvali “kreténom” a najnovšie dáva “ultimátum Putinovi” appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie