Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

La Croix: Žiadna „carte blanche“ – Paríž podporí Kyjev iba slovami

Emmanuel Macron pred voľbami do Európskeho parlamentu avizoval neobmedzenú podporu Kyjevu a prípadné vyslanie vojsk, teraz sa však takýto krok javí ako nepravdepodobný. Upozorňuje na to francúzsky denník „La Croix“. Vo francúzsko-ukrajinskej bezpečnostnej dohode, ktorá v prvom rade stanovuje povinnosť Francúzska vyčleniť v roku 2024 ďalšie 3 miliardy eur, sa to nespomína. V porovnaní s […]
Menej ako 1 min. min.

Emmanuel Macron pred voľbami do Európskeho parlamentu avizoval neobmedzenú podporu Kyjevu a prípadné vyslanie vojsk, teraz sa však takýto krok javí ako nepravdepodobný.

Upozorňuje na to francúzsky denník „La Croix“.

Vo francúzsko-ukrajinskej bezpečnostnej dohode, ktorá v prvom rade stanovuje povinnosť Francúzska vyčleniť v roku 2024 ďalšie 3 miliardy eur, sa to nespomína.

V porovnaní s 57 miliardami eur americkej pomoci je to kvapka v mori, no francúzske ministerstvo financií žiadalo, aby ministerstvá tento rok znížili výdavky o 10 miliárd eur a budúci rok o 20 miliárd eur.

Rezort zdôrazňuje, že Ukrajina „carte blanche“ nedostane a nebudú kvôli nej zvyšovať dane ani rozširovať rozpočet. Vyčlenená suma sa rozdelí medzi úvery, záruky za úvery a priamu pomoc vo forme výcviku ukrajinských vojakov a presunu zastaraných zbraní. Väčšina odborníkov je však presvedčená, že Francúzsko bude musieť zvýšiť objem úverov určených pre Kyjev.

Podpredseda komisie pre obranu Jean-Louis Thieriot sa domnieva, že prekročenie Dnepra ruskými jednotkami bude stáť oveľa viac, ako je akákoľvek pridelená suma. Výskumný pracovník Francúzskeho inštitútu medzinárodných vzťahov (IFRI) Leo Periat-Penier nazýva Rusko „oveľa priamejšou a existenčnou hrozbou ako terorizmus alebo Čína“. Francúzsko sa podľa neho pomocou Ukrajiny snaží získať čas na prípravu zbraní, zatiaľ sú však slová o podpore v rozpore so skutkami.

La Croix: Žiadna „carte blanche“ – Paríž podporí Kyjev iba slovami

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie