Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lacná alternatíva k drahým rybám. Zdroj omega-3 mastných kyselín, nulový glykemický index

10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Glad). Šproty sú malé ryby z čeľade sleďovitých. Šprota európsky pochádza zo severovýchodného Atlantického oceánu. Jeho rozsah zahŕňa Baltské more , Severné more , južné Nórsko a Švédsko, okolo pobrežia Britských ostrovov, Pyrenejského polostrova, Maroka, Stredozemného mora , Jadranského mora a Čierneho mora. Hoci niektorí nimi opovrhujú pre […]
Menej ako 1 min. min.

10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Glad).

Šproty sú malé ryby z čeľade sleďovitých. Šprota európsky pochádza zo severovýchodného Atlantického oceánu. Jeho rozsah zahŕňa Baltské more , Severné more , južné Nórsko a Švédsko, okolo pobrežia Britských ostrovov, Pyrenejského polostrova, Maroka, Stredozemného mora , Jadranského mora a Čierneho mora. Hoci niektorí nimi opovrhujú pre ich malú veľkosť, môžu obohatiť stravu o cenné živiny. Sú zdrojom bielkovín, vápnika a omega-3 mastných kyselín. Aké zdravotné vlastnosti majú šproty a ako ich najlepšie jesť?

Forma, v akej konzumujeme šproty, závisí od individuálnych chuťových preferencií a stravovacích potrieb
Foto: shutterstock/Tatiana Glad

Šproty (Sprattus) sú pomerne malé ryby, ktoré plávajú v húfoch v chladnejších vodách. Majú štíhle, striebristé telo a zvyčajne dosahujú dĺžku 10 až 15 cm. Tieto ryby majú svojich priaznivcov: sú cenené pre svoju jemnú chuť, bohatú výživovú hodnotu a zdravotné vlastnosti.

Zdravotné vlastnosti šprotov

Tieto malé ryby sú skutočnou baňou zdraviu prospešných látok. Predovšetkým šproty obsahujú omega-3 mastné kyseliny vo forme kyselín DHA a EPA, ktoré sú zo všetkých najviac biologicky dostupné. Konzumácia týchto rýb preto podporuje zdravie srdca, zlepšuje činnosť mozgu a má protizápalové účinky.

Zdraviu prospešné vlastnosti šprotov sú spôsobené aj tým, že ich konzumujeme celé, spolu s chrbticou a vnútornosťami. Vďaka tomu nám poskytujú oveľa viac vápnika, bielkovín, selénu a vitamínu B12. Ten sa tu nachádza v množstve, ktoré dokonca prevyšuje dennú potrebu. Vitamíny A, D, E a K, ktoré sa nachádzajú v šprotoch, sú veľmi dôležité pre zdravie očí, kože, kostí, svalov a imunitného systému. Ďalšou zdravotnou výhodou šprotov je, že je nepravdepodobné, že by boli otrávené ortuťou. Živia sa najmä planktónom a malými kôrovcami, takže sú veľmi zriedkavými prenášačmi akejkoľvek kontaminácie nachádzajúcej sa vo vode.

Šproty: mastné, ale pomáhajú pri chudnutí

Tuk v šprotoch tvorí takmer 10 % ich telesnej hmotnosti, takže ich ťažko možno považovať za nízkotučné. Tuk morských rýb je však zdravý, pretože obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu (LDL) v prospech dobrého cholesterolu (HDL). V 100 g šprotov je 160 kalórií, ale okrem zdravého tuku obsahujú aj veľa bielkovín, až 23 %. Sú preto oveľa zdravšou a hodnotnejšou zložkou jedla ako mäso.

Šproty majú nulový glykemický index, pretože neobsahujú žiadne sacharidy. To znamená, že nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo je výhodné pre ľudí s cukrovkou. Veľa však závisí od formy, v akej sa konzumujú: ak sú obalené v múke alebo strúhanke a vyprážané, majú už vyšší GI.

Šproty: lacná alternatíva k drahým rybám

Šproty sú relatívne lacné ryby. Doteraz sme ich zvyčajne jedli v údenej forme alebo konzervované v oleji či paradajkovej omáčke. Dnes je už možné kúpiť aj čerstvé šproty, aj keď zatiaľ obmedzene. Pri kúpe čerstvých šprotov sa oplatí privoňať si k nim: ich vôňa by mala byť morská, nie rybacia. Pozornosť venujte aj vzhľadu rýb, ak majú strieborné, lesklé šupiny a svetlé oči, znamená to, že sú čerstvé.

Šproty. Údené, vyprážané alebo možno z konzervy?
Foto: shutterstock/Mironov Vladimir

Údené, vyprážané alebo možno z konzervy?

Forma, v akej konzumujeme šproty, závisí od individuálnych chuťových preferencií a stravovacích potrieb. Najbežnejšie šproty sú:

Údené: Údené šproty majú intenzívnu chuť a sú vynikajúcim doplnkom sendvičov a šalátov. Je však dôležité poznamenať, že údenie môže zvýšiť obsah sodíka. Nie sú preto vhodnou voľbou pre ľudí s vysokým krvným tlakom;

Vyprážané: Vyprážané šproty sú chrumkavé a chutné, ale môžu obsahovať viac kalórií a tuku. Ľudia, ktorí držia redukčnú diétu, by sa im preto mali vyhýbať, zatiaľ čo diabetici by si mali vybrať smažené šproty bez strúhanky;

Konzervované: Konzervované šproty sú pohodlné a majú dlhú trvanlivosť. Často sú konzervované v oleji, čo zvyšuje ich kalorický obsah, ale k dispozícii sú aj verzie vo vlastnej šťave alebo paradajkovej omáčke, ktoré sú ľahšie.

So šprotami je to rovnaké ako so všetkým: ak sa konzumujú s mierou, určite nie sú v žiadnej forme škodlivé. Stojí za to zvážiť ich zaradenie do svojho jedálneho lístka.

Recept na nátierku z údených šprotov

Údené šproty sú skvelým doplnkom k nátierke na chlieb.

Recept na nátierku z údených šprotov je jednoduchý, lacný a trvá len 15 minút. Urobte si zásoby ingrediencií:

200 g údených šprotov;

3 vajcia uvarené natvrdo;

3 cibule šalotky;

1 nakladaná uhorka;

2 PL majonézy;

korenie podľa chuti.

Recept na nátierku z údených šprotov je jednoduchý, lacný a trvá len 15 minút
Foto: shutterstock/Alesia.Bierliezova

Pripravte nátierku zo šprotov:

Zo šprotov odrežte hlavy a chvosty a rozmixujte ich alebo pomeľte.

Nastrúhajte vajcia, cibuľu, šalotku a uhorku.

Všetko spolu zmiešame a dochutíme korením.

Nátierku z údených šprtov podávajte na chlebe alebo krekroch, ozdobenú petržlenovou vňaťou alebo cherry paradajkami. Takto sa šproty môžu stať nielen súčasťou rodinných raňajok, ale aj vynikajúcej párty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na zelenú fazuľku na kyslo zabudnete. Zalejeme a podávame na večeru, rodina vylíže každý tanier

Karfiol v tejto verzii chutí takmer ako mäso. Urobte si ho namiesto bravčových rezňov, rodina si ho zamiluje

The post Lacná alternatíva k drahým rybám. Zdroj omega-3 mastných kyselín, nulový glykemický index appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie