Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ladislav Maria Wagner vystaví svoje diela v Synagóge

Súčasťou októbrového programu nitrianskej Synagógy bude aj jedinečná výstava obrazov česko-slovenského maliara Ladislava Maria Wagnera, rodáka z Nitry. Výstava Anamnéza je prierezom tvorby od začiatku deväťdesiatych rokov, keď nové možnosti tvoriť úplne bez prenasledovania a záujem aj zahraničných galérií vytvorili ideálne podmienky na plné rozvinutie autorovho talentu a jeho výtvarného názoru. Jednotlivé obrazy poukazujú na […]
2 min.

Súčasťou októbrového programu nitrianskej Synagógy bude aj jedinečná výstava obrazov česko-slovenského maliara Ladislava Maria Wagnera, rodáka z Nitry.

Výstava Anamnéza je prierezom tvorby od začiatku deväťdesiatych rokov, keď nové možnosti tvoriť úplne bez prenasledovania a záujem aj zahraničných galérií vytvorili ideálne podmienky na plné rozvinutie autorovho talentu a jeho výtvarného názoru. Jednotlivé obrazy poukazujú na mimoriadnu znalosť výtvarných techník a tým aj schopnosť sa v značne širokom priestore sugestívne a presne vyjadriť k riešenému námetu. V inštalácii budú umiestnené obrazy zo súkromných zbierok a experimenty z posledných rokov.

Program

streda 9. 10. 2024 / 17:00 / Synagóga

otvorenie výstavyhudobný hosť: členovia orchestra Cigánski diabli Rút Pajorková a Dávid Števár

Vstup voľný.

Výstava potrvá od 9. do 31. októbra 2024.

Kurátor: PhDr. Marta Hučková Kocianová.

Organizátor: Ladislav Maria Wagner v spolupráci s mestom Nitra

Nenechajte si ujsť príležitosť nahliadnuť do fascinujúceho sveta maliara. 

Kto je Ladislav Maria Wagner?

Narodil sa v Nitre 27. júna 1945. Detstvo prežité v Nitre a na vidieku Cabaj-Čápora zanecháva v chlapcovi stopu, z ktorej čerpá po celý výtvarný život. Ďalší z faktorov vplyvu je, že pochádza po otcovi z rodu Jaroměřských maliarov, kamenárov a sochárov. Zákaz štúdia začiatkom šesťdesiatych rokov neodvratne deformuje budúcnosť umelca. Jeho cesta životom sa už od počiatku stáva odyseou, na ktorej je talent neznesiteľnou záťažou a prekážkou, ktorej prekonávanie znamenalo nakoniec aj samotnú stratu zdravia. Okrem náročnej práce v ateliéri pracuje 7 rokov na šachte ako baník. Pre svoj vrchnosti nevyhovujúci občiansky aj výtvarný názor je väznený a mnohokrát nútene hospitalizovaný v psychiatrických ústavoch. Napriek takým sťaženým podmienkam na sústredenú prácu narastá v sedemdesiatych rokoch dielo, vzbudzujúce záujem širokej verejnosti.

Experimentálna tvorba maliara je v súčasnosti známa po celom svete a jeho obrazy sú súčasťou mnohých zbierok, štátnych i súkromných. Mimoriadne technické znalosti výtvarných techník a schopnosť zasiahnuť cieľ riešeného výtvarného problému, vzbudzujú úctu všade, kam toto rozsiahle dielo stačilo po 40-tich rokoch zapierania preniknúť. Získal významné ocenenia doma aj v zahraničí a je čestným členom niekoľkých prestížnych inštitúcií. V súčasnej dobe maliar žije a pracuje v Piesku a príležitostne tvorí vo Francúzsku.

(jk)
foto: FB L. M. Wagnera

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie