Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Le Penová je presvedčená o tom, že získa absolútnu väčšinu. Odborári bijú na poplach

Vplyvné odborové združenie vo Francúzsku vyzvalo v utorok na blokovanie krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) v druhom kole predčasných parlamentných volieb, ktoré sa bude konať túto nedeľu 7. júla. Generálna tajomníčka Francúzskej demokratickej konfederácie práce (CFDT) Marylise Léonová v utorok vo vysielaní stanice France Info ozrejmila, že odborárski aktivisti chcú v čase zostávajúcom do […]
Menej ako 1 min. min.

Vplyvné odborové združenie vo Francúzsku vyzvalo v utorok na blokovanie krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) v druhom kole predčasných parlamentných volieb, ktoré sa bude konať túto nedeľu 7. júla.

Generálna tajomníčka Francúzskej demokratickej konfederácie práce (CFDT) Marylise Léonová v utorok vo vysielaní stanice France Info ozrejmila, že odborárski aktivisti chcú v čase zostávajúcom do volieb “urobiť všetko” pre to, aby sa RN nedostalo k moci.

ANALÝZA: Macron sa znemožnil. Vo Francúzsku je na dohľad vláda Le Penovej, trasie sa aj Kyjev

Ozrejmila, že CFDT nechce nikoho poučovať, ale má v úmysle “vysvetľovať, že byť odborárom CFDT je ​​nezlučiteľné s hlasovaním za RN”. Strana RN vedená Jordanom Bardellom podľa nej obhajuje rozdeľovanie spoločnosti, diskrimináciu, segregáciu a nacionalizmus.

Léonová dodala, že pre CFDT je ​​hypotéza o nástupe RN k moci “príliš nebezpečná”, preto odborári “musia biť na poplach”.

Neobstoja žiadne politické kalkulácie

“Ak sa Národné zhromaždenie dostane k moci, na stole bude aj otázka samotnej existencie odborových organizácií,” upozornila Léonová.        

Znepokojenie v súvislosti s výsledkami prvého kola parlamentných volieb vo Francúzsku, ktoré vyhralo RN, vyjadrili medzičasom aj odborári z organizácií Všeobecná konfederácia práce (CGT), Národný zväz nezávislých odborov (UNSA), Solidárni, Zjednotený odborový zväz (FSU), Roľníckej konfederácie a Únie nezávislých a malých podnikov.

Macron si prežil Waterloo, Francúzsko nastúpilo na cestu do pekla​

Generálne tajomníčky CGT a CFDT – Sophie Binetová a Marylise Léonová – sa zhodli, že voči nebezpečenstvu nástupu krajnej pravice neobstoja žiadne politické kalkulácie.

Vyzvali preto kandidátov, ktorí v prvom kole skončili na nižšom ako treťom mieste a v druhom kole nemajú šancu uspieť, aby svoju kandidatúru stiahli v prospech toho politika, ktorý by tak dostal šancu poraziť zástupcu krajnej pravice.

“Administratívny štátny prevrat”

Vodkyňa francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová obvinila prezidenta Emmanuela Macrona, že sa sériou nominácií na rôzne úradné posty pokúša o “administratívny štátny prevrat”.

V utorkovom rozhovore pre stanicu France Info Le Penová narážala na tvrdenia, že Macron vymenúva na posty v štátnej správe svojich ľudí, čím podľa nej chce “zabrániť vo vykonávaní politiky, akú si želajú Francúzi”.

Posledné zasadnutie francúzskej vlády sa v Elyzejskom paláci konalo štyri dni pred prvým kolom parlamentných volieb. Vláda na ňom rozhodla napr. o vymenovaní vojenského guvernéra Paríža, nového náčelníka štábu vzdušných síl, ako aj o novom riaditeľovi odboru pre záležitosti EÚ na ministerstve zahraničných vecí či o troch veľvyslancoch.

KOMENTÁR: Aká je prapríčina vzostupu krajnej pravice

Le Penová uistila, že ak sa jej strana dostane k moci, prehodnotí tieto nominácie, “aby mohla vládnuť”.

Táto bývalá predsedníčka klubu RN v Národnom zhromaždení v rozhovore ubezpečila, že RN je pripravená prevziať moc a vládnuť. Súčasne však potvrdila, že predseda RN Jordan Bardella sa odmietne stať premiérom bez absolútnej väčšiny v parlamente. “Nemôžeme súhlasiť, že pôjdeme do vlády, ak nebudeme môcť konať,” objasnila Le Penová.

Le Penová je presvedčená, že získa väčšinu

Súčasne vyjadrila presvedčenie, že získať absolútnu väčšinu mandátov v Národnom zhromaždení je pre RN realizovateľný plán.

Argumentovala, že RN skončila v prvom kole volieb na prvom mieste v 258 volebných obvodoch, pričom hneď v prvom kole bolo zvolených 39 poslancov za RN.

Vo Francúzsku získalo 75 poslancov mandát v Národnom zhromaždení už v prvom kole

Dodala, že ak sa RN v druhom kole priblíži k absolútnej väčšine v podobe “napríklad 270 poslancov”, bude hľadať pre vládnutie spojencov. Spresnila, že v takom prípade by sa RN pokúsilo presvedčiť rôznych pravicových poslancov a niektorých zástupcov strany Republikáni (LR), ktorí v minulosti vyjadrovali názorovú blízkosť s politikou RN.

Časť členov LR, vrátane ich predsedu Érica Ciottiho, sa rozhodla využiť ponuku RN na spoluprácu v predčasných voľbách. Toto ich rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky z vlastných radov i od iných politických strán – ide totiž o porušenie nepísanej dohody strán hlásiacich sa k hodnotám Francúzskej republiky, že s krajnou pravicou sa nespolupracuje.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie