Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Le Point: Moskva získava oporu v Líbyi so zámerom na expanziu v severnej Afrike

Ruské lode a lietadlá často navštevujú Líbyu a privážajú tam „inštruktorov, tajných agentov, vojakov a logistických špecialistov“ – a hoci sa to robí opatrne, fakty naznačujú, že Moskva jednoznačne zvyšuje svoju prítomnosť na východe a v strede krajiny. Informuje o tom francúzsky portál „Le Point“. Takto sa posúva k svojmu niekdajšiemu cieľu — vytvoreniu vlastnej základne […]
Menej ako 1 min. min.

Ruské lode a lietadlá často navštevujú Líbyu a privážajú tam „inštruktorov, tajných agentov, vojakov a logistických špecialistov“ – a hoci sa to robí opatrne, fakty naznačujú, že Moskva jednoznačne zvyšuje svoju prítomnosť na východe a v strede krajiny.

Informuje o tom francúzsky portál „Le Point“.

Takto sa posúva k svojmu niekdajšiemu cieľu — vytvoreniu vlastnej základne na líbyjskej pôde.

V čase, keď v regióne pôsobili „Wagnerovci“, Kremeľ všetko poprel a vojenskú spoločnosť označil za súkromného hráča bez prepojenia na ruský štát. Teraz ruské úrady už nič neskrývajú — „predkladajú sa návrhy, natáčajú sa videá, zverejňujú sa správy v štátnej televízii Nigeru, všetko je zverejnené“.

Záujem Moskvy o Líbyu, ktorá sa po páde Kaddáfího režimu vlastne rozdelila na dve časti, sa dá ľahko vysvetliť: je výborným predpolím hneď vedľa EÚ a zohráva aj úlohu vstupnej brány do Sahary a regiónu Sahel. Zároveň v troch štátoch (Mali, Burkina Faso a Niger) nedávno došlo k štátnym prevratom, ktoré viedli k vyhosteniu Francúzska. Teraz sa všetci obrátili na Moskvu – a tá sa zaujíma predovšetkým o Niger, ktorý je kľúčovým tranzitným bodom pre migračné toky z Afriky do Európy.

Rusko nie je ani impérium ani superveľmoc, ktorá nemá obdoby, ale má veľmi rozsiahle skúsenosti „v oblasti destabilizácie“: Moskve sa za dva roky podarilo získať úplnú kontrolu nad Sahelom. Teraz jasne mieri na severnú Afriku a postupne sa usádza v Líbyi.

Le Point: Moskva získava oporu v Líbyi so zámerom na expanziu v severnej Afrike

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie