Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Legislatívna stopa Radačovského a Uhríka v europarlamente sa blíži nule

Miroslav Radačovský podal za päť rokov jeden neúspešný pozmeňovací návrh a nebol k ničomu spravodajcom. Milan Uhrík síce podal pozmeňovákov 295, no s nulovým výsledkom. Z dát online nástroja eulytix.eu a stránky Európskeho parlamentu vyplýva, že europoslanci hnutia REPUBLIKA a strany Slovenský PATRIOT po svojom päťročnom pôsobení nezanechali veľa. Obaja pritom kandidujú v eurovoľbách opäť […]
Menej ako 1 min. min.

Miroslav Radačovský podal za päť rokov jeden neúspešný pozmeňovací návrh a nebol k ničomu spravodajcom. Milan Uhrík síce podal pozmeňovákov 295, no s nulovým výsledkom.

Z dát online nástroja eulytix.eu a stránky Európskeho parlamentu vyplýva, že europoslanci hnutia REPUBLIKA a strany Slovenský PATRIOT po svojom päťročnom pôsobení nezanechali veľa. Obaja pritom kandidujú v eurovoľbách opäť ako lídri kandidátok.

Uhrík aj Radačovský boli zvolení do europarlamentu v roku 2019 za ĽSNS-Naše Slovensko. Cesty oboch sa s touto stranou rozišli. Radačovský, bývalý sudca, ktorý kandidoval ako nestraník, sa od ĽSNS dištancoval a v roku 2021 založil stranu Slovenský PATRIOT. Je zároveň lídrom jej kandidátky v nadchádzajúcich eurovoľbách.

Holubica nulového vplyvu

Radačovský pôsobil, podobne ako Milan Uhrík, v Európskom parlamente ako nezaradený. Znamená to, že nepatril k žiadnej frakcii, čo sa podpísalo na tom, že nebol spravodajcom ani tieňovým spravodajcom Parlamentu k žiadnej legislatíve ani k nelegislatívnemu textu. Členstvo v politickej skupine samozrejme má na šancu byť spravodajcom zásadný vplyv, nebráni však europoslancovi v legislatívnej práci prostredníctvom pozmeňovacích návrhov. Tých majú jeho kolegovia europoslanci za päť rokov spravidla niekoľko tisíc.

Radačovský podal podľa eulytix.eu jeden pozmeňovací návrh a to k uzneseniu o Akte o digitálnych službách. Ani tento nebol úspešný. Jediným široko viditeľným počinom tohto europoslanca tak zostáva vypustenie živej holubice v pléne Európskeho parlamentu počas poslednej schôdze v končiacom volebnom období.

Jeho bývalý stranícky kolega Milan Uhrík, ktorý z bilboardov sľubuje „zastaviť nezmysly Bruselu“ – tentokrát už pod hlavičkou hnutia REPUBLIKA – je na tom o niečo lepšie pokiaľ ide o počet pozmeňovacích návrhov – podal ich 295. Najviac ich smerovalo k nelegislatívnemu Uzneseniu s odporúčaniami Komisii o politike e práve v legálnej migrácie. Ich úspešnosť eulytix.eu opäť hodnotí na nulu.

Legislatívna stopa

V nasledovnom prehľade uvádzame ku všetkým slovenským europoslancom a europoslankyniam vybrané údaje o tom, koľkokrát pôsobili ako spravodajcovia k legislatívnym správam EP, čo je najpriamejší spôsob, ako formovať a ovplyvňovať európsku legislatívu a normy. V tejto kategórii uvádzame aj názvy týchto správ. Ďalej tam nájdete počet prípadov, keď bol europoslanec/europoslankyňa tieňovým spravodajcom k legislatíve za svoju politickú skupinu a hlavným spravodajcom k nelegislatívnym pozíciám Parlamentu.

V ďalšej časti je prehľad počtu podaných pozmeňovacích návrhov spolu s témou parlamentného spisu, ku ktorým ich v absolútnom počte daný poslanec podal najviac. Nástroj eulytix.eu, čerpajúc dáta z Legislative Observatory, používa vlastnú metodológiu na výpočet úspešnosti pozmeňovacích návrhov. Zjednodušene povedané ide o to, do akej miery sa podané pozmeňováky aj pretavili do finálneho textu správy, či uznesenia. Prehľad zahŕňa aj názov témy, pri ktorej mal europoslanec s pozmeňovacími návrhmi najväčší úspech.

 

*Miriam Lexmann nastúpila do Európskeho parlamentu až po brexite, vo februári 2020, kedy sa zvýšil počet mandátov pre Slovenskú republiku.

*Jozef Miháľ nastúpil do EP ako náhradník za Michala Šimečku, ktorý po parlamentných voľbách v septembri 2023, nastúpil ako poslanec Národnej rady SR.

*Katarína Roth Neveďalová nastúpila do Európskeho parlamentu na sklonku roku 2022, kedy prebrala mandát po zosnulom poslancovi Miroslavovi Čížovi. 

Disclaimer: Tento prehľad nemá byť komplexným obrazom činnosti europoslancov. Nejde zďaleka o konečný výpočet parlamentných aktivít, sú to len tie najpriamejšie sa týkajúce legislatívnej aktivity a práci poslanca či poslankyne. Je mnoho ďalších aktivít, ktoré táto tabuľka nepokrýva: výkon funkcií v štruktúrach EP, vystúpenia v pléne, návrhy uznesení, otázky na Komisiu, tieňové „spravodajcovanie“ nelegislatívnych uznesení, práca v delegáciách a politických skupinách, stretnutia s občanmi či lobistami a ďalšie.

Text vznikol v spolupráci s:

 

 

 

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie