Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lék na dorůstání zubů už za pár let, mají jasno vědci. Chtějí ho testovat na lidech

Celý nápad vzešel z hlavy prezidentky společnosti Honoky Kisové. Když byla studentkou na střední škole, přišla kvůli onemocnění o dva zuby ve spodní čelisti. Později dostala implantát, který ztracené zuby nahradil. A od té doby přemýšlela nad tím, jak pomoci těm, kteří se bez některých zubů již narodili, uvádí web Metropolis Japan. ČTĚTE TAKÉ: V péči o […]
Menej ako 1 min. min.

Celý nápad vzešel z hlavy prezidentky společnosti Honoky Kisové. Když byla studentkou na střední škole, přišla kvůli onemocnění o dva zuby ve spodní čelisti. Později dostala implantát, který ztracené zuby nahradil. A od té doby přemýšlela nad tím, jak pomoci těm, kteří se bez některých zubů již narodili, uvádí web Metropolis Japan.

ČTĚTE TAKÉ: V péči o zuby jsou Češi stále „Švejkové“, míní stomatolog. Varoval před bělením podomácku

Nemoc zvaná anodoncie je extrémní formou sníženého počtu zubů. V jedné z čelistí může dotyčnému chybět většina či dokonce všechny zuby. Vrozené onemocnění postihuje odhadem 0,1 procenta populace. V současné době neexistuje žádná léčba, která by řešila příčinu nemoci. Pacienti v dospělosti obvykle dostanou implantáty nebo zubní náhrady. Společnost však chce představit nové řešení.

Další krok přijde v září

„Chceme z našeho léku udělat třetí možnost,“ sdělil spoluzakladatel společnosti Katsu Takahashi, na jehož výzkumu je lék založen, uvádí web Nikkei Asia. Lék se zaměřuje na specifický protein, který brání růstu zubů. A že jdou vědci správným směrem, odhalují i dosavadní testy, které byly provedeny na zvířatech.

Od roku 2020 se úspěšně testovanými subjekty staly myši, fretky a psi. Dosavadní výsledky odhalují, že lék dokáže stimulovat vývoj zubních pupenů v čelisti a „zahájit“ tak tvorbu nových zubů. Ke klinickým testům na lidech chce startup přistoupit letos v září, byť původní datum bylo stanoveno na červenec, píše web The Japan Times.

V první fázi zkoušek by mělo být testování zahájeno na třiceti zdravých mužích. Pokud budou výsledky uspokojující a celý proces bezpečný, plánují v roce 2025 přejít ke druhé fázi: ověřování účinnosti a podávání léku dětským pacientům s vrozenou anodoncií. Vědci věří, že by v budoucnosti mohl lék pomoci i dospělým, kteří o zub či více zubů přijdou například kvůli kazu.

V případě, že budou všechny klinické testy úspěšné, plánuje společnost uvést lék na trh v roce 2030. Předpokládaná cena by měla činit v přepočtu zhruba 220 tisíc korun. Částku by v ideálním případě měly hradit pojišťovny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prymula varuje před zamořením klíšťaty. Do Česka dorazí i exotické nemoci, má jasno

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie