Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lékaři bijí na poplach. Ostravu sužuje epidemie žloutenky, nakazit se může kdokoli

O vážnosti situace hovořila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Irena Martinková. „V našem kraji letos onemocnělo celkem 45 lidí, dva z nich se nakazili v cizině. Jen za poslední dva týdny však onemocnělo přes dvacet lidí a všichni se nakazili v Ostravě,“ řekla Martinková pro iDnes.cz. ČTĚTE TAKÉ: Naděje pro zastavení Parkinsonovy choroby? Nová metoda slibuje přelomové možnosti […]
Menej ako 1 min. min.

O vážnosti situace hovořila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Irena Martinková. „V našem kraji letos onemocnělo celkem 45 lidí, dva z nich se nakazili v cizině. Jen za poslední dva týdny však onemocnělo přes dvacet lidí a všichni se nakazili v Ostravě,“ řekla Martinková pro iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Naděje pro zastavení Parkinsonovy choroby? Nová metoda slibuje přelomové možnosti

Podle webu jde ve většině případů o děti z ostravské části Přívoz. Ve čtvrti totiž žijí v malých bytech početné rodiny. S nimi jsou v kontaktu jak hygienici, tak i společnost Vzájemné soužití. Ta úřadům poskytuje informace o počtu obyvatel i návštěvníků domácností. „Lidem nosíme také dezinfekční prostředky a vysvětlujeme, jak je mají používat,“ uvedl ředitel organizace Sri Kumar Vishwanathan.

Hodně lidí v malých bytech je podle Vishwanathana tím hlavním problémem, proč se nemoc tak snadno šíří. „Vlastníci bytů zneužívají jejich chudoby a pronajímají malé byty velkému počtu lidí. Už neplatí žádný zákon, který by to omezoval. Ve dvoupokojovém bytě tak žijí třeba dvě početné rodiny,“ popsal.

V péči lékařů jsou celé rodiny

Žloutenka je virové onemocnění, které postihuje játra a vyžaduje hospitalizaci. Pacienti stráví v nemocnici obvykle týden. Pokud má ale nemoc těžší průběh, mohou si ve špitále poležet i měsíc. Nemocných hepatitidou bylo v pátek v ostravské fakultní nemocnici 11. „Většinou hospitalizujeme menší děti, které na rozdíl od dospělých nemoc ještě neprodělaly a nebyly očkované, proto nemají ochranné protilátky,“ uvedla primářka tamní Kliniky infekčního lékařství Lenka Petroušová.

Dodala také, že se lékaři často ujímají i sourozenců malých pacientů, protože s nákazou přišli do styku. „Pokud zjistíme, že jsou také nemocní, léčíme je. Pokud nejsou nakažení a nemají protilátky, očkujeme je,“ vysvětlila. Pro ty, kteří byli v epidemiologicky významném kontaktu s nemocnými, ale od setkání neuplynulo více než 10 dní, zajistilo a hradí očkování ministerstvo zdravotnictví.

Kdo by se chtěl preventivně nechat naočkovat, musí počítat s poplatkem kolem 1500 korun. Část si následně může nechat proplatit pojišťovnou v rámci příspěvků na prevenci.

Důležité je dodržovat hygienické zásady

Podobnou situaci v Ostravě nepamatují. Lékaři na lidi apelují, aby se chránili očkováním a dodržovali hygienické zásady – především mytí rukou. „Zejména po použití toalety či po návratu domů. Když není k dispozici voda, lidé by měli mít u sebe a používat alkoholovou dezinfekci,“ vysvětlila epidemioložka Martinková.

V létě je totiž riziko nákazy žloutenkou vyšší. Lidé se častěji shromažďují, koná se řada festivalů a kontakty jsou těsnější. „Onemocnět může kdokoli, kdo není očkován nebo v minulosti tuto nemoc neprodělal,“ potvrdila pro iDnes.cz lékařka Petroušová. Hepatitida, které se přezdívá nemoc špinavých rukou, se přenáší právě kontaktem. Projevuje se zvracením, průjmy, zažívacími potížemi a zejména zežloutnutím bělma očí či kůže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie