Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lékařka o odlišném přístupu k léčbě rakoviny prsu: Rekonstrukce by měla být její součástí

K rekonstrukční operaci prsou se přistupuje v případě, kdy žena v rámci léčby nebo prevence karcinomu prsu podstoupí mastektomii (odstranění tkáně prsu). Rekonstrukce prsu je od ryze estetické chirurgie v určitých ohledech rozdílná. „Pokud se jedná o okamžitou rekonstrukci v případě, kdy má žena maligní onemocnění prsu a je zapotřebí odstranit prsní žlázu a zároveň ji rekonstruovat, měly by […]
Menej ako 1 min. min.

K rekonstrukční operaci prsou se přistupuje v případě, kdy žena v rámci léčby nebo prevence karcinomu prsu podstoupí mastektomii (odstranění tkáně prsu). Rekonstrukce prsu je od ryze estetické chirurgie v určitých ohledech rozdílná. „Pokud se jedná o okamžitou rekonstrukci v případě, kdy má žena maligní onemocnění prsu a je zapotřebí odstranit prsní žlázu a zároveň ji rekonstruovat, měly by u toho být dvě specializace, a to onkochirurg, který žlázu odstraní, a plastický chirurg, který ji nahradí implantátem,“ popsala v podcastu ON TOPIC lékařka Lucie Zárubová, jež má obě zmíněné specializace.

Zatímco na některých místech jsou pacientky na onkologii informovány o možnostech rekonstrukce prsou, jinde se o nich třeba ani nedozvědí. „Podle mě by měla být rekonstrukční fáze součástí léčby karcinomu prsu. Praha je velmi specifická, i další větší města, kde jsou pacientky koedukované už od onkologů a chirurgů, ale jinde to nebývá tak běžné,“ popsala lékařka a dodala, že například v Americe je okamžitá rekonstrukční fáze léčby karcinomu prsu naprosto běžná.

Období bez prsu ovlivňuje kvalitu života některých žen

Lucie Zárubová na základě svých zkušeností upřednostňuje, aby se rekonstrukce prováděla ihned po odstranění prsu, pokud to jen trochu jde. „Období, kdy jsou ženy bez prsu, má samozřejmě vliv na kvalitu jejich života. Ale celý proces vyžaduje erudici a kooperaci onkochirurga a plastického chirurga a je to časově i organizačně náročnější. A samozřejmě tuto operativu musí schválit onkolog, který se celé léčbě věnuje,“ vysvětlila Lucie Zárubová.

„Vliv na psychiku je nepopsatelný a opravdu nesnáším, když někdo říká ženě, aby si nenechávala dělat nová prsa po karcinomu prsu, že může být ráda, že přežila a má zůstat pokorná. Tohle přeci není o pokoře, to je o tom, aby se cítila jako žena,“ dodala.

Problematika Breast Implant Illness z pohledu onkochirurga

V souvislosti s prsními implantáty se především v internetovém prostoru stále častěji hovoří o tzv. Breast Implant Illness (BII) neboli onemocnění z prsních implantátů. Jaké jsou zkušenosti lékařky Lucie Zárubové s touto problematikou? „Breast Implant Illness není uznanou diagnózou a zatím já osobně ani moji kolegové nevíme o žádné studii, která by potvrdila, že BII opravdu existuje. Klientky, které popisují Breast Implant Illness, jsem samozřejmě zaregistrovala, ale abych řekla pravdu, osobně jsem měla snad jednu za celou svoji kariéru a věnuji se tomu přes dvacet let,“ popsala lékařka.

„Tato pacientka přišla a řekla, že přičítá implantátům hodně problémů. A neříkám, že tyto problémy neexistují, ale stejné problémy může mít i žena, která implantáty vůbec nemá,“ dodala s tím, že této problematice se aktuálně věnuje mnoho dalších probíhajících studií.

Implantáty tedy lékařka Lucie Zárubová na základě všech současných poznatků považuje za bezpečné pro onkologické i zdravé pacientky. „Kdybych si jen trochu myslela nebo kdyby byly nějaké podklady či studie dokazující opak, nemohla bych zavést implantát ženě, která si prošla vším martyriem – chemoterapií, ozařováním, biologickou léčbou a dalšími úskalími. A od toho se odvíjí i to, že bych plastické operace nemohla provádět ani zdravým ženám,“ uzavřela.

Jak na správnou prevenci rakoviny prsu a kdy vyhledat lékaře? A jaké jsou současné možnosti mastektomie (odstranění) a následné rekonstrukce prsou? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC s lékařkou Lucií Zárubovou. Najdete ho na začátku článku, ale i v podcastových aplikacích, na YouTube a Streamu.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie