Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Len 1 slovo, 7 písmen a vzťah bol zachránený. Nie každý si to pamätá

07.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dikushin Dmitry). Hovoríte niekedy toto slovo vo vzťahu, keď sa rozprávate so svojimi blízkymi alebo kolegami? Ukazuje sa, že pomáha budovať pozitívne vzťahy a vďaka tomu sa cítime oceňovaní na mnohých úrovniach. 1 slovo, 7 písmen. Je lepšie na neho nezabudnúť. Čo robiť pre udržanie vzťahu? Robili výskum. Jedno […]
Menej ako 1 min. min.

07.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dikushin Dmitry).

Hovoríte niekedy toto slovo vo vzťahu, keď sa rozprávate so svojimi blízkymi alebo kolegami? Ukazuje sa, že pomáha budovať pozitívne vzťahy a vďaka tomu sa cítime oceňovaní na mnohých úrovniach. 1 slovo, 7 písmen. Je lepšie na neho nezabudnúť. Čo robiť pre udržanie vzťahu?

Robili výskum. Jedno jednoduché slovo môže zachrániť vzťah.
Foto: shutterstock/Dikushin Dmitry

Sú ľudia, ktorí partnerstvo či manželstvo vnímajú ako samozrejmosť, aj keď nevedome predpokladajú, že netreba každý deň používať slová, ktoré vzťah zlepšia. Ukazuje sa, že výskum psychológov doktora Johna Gottmana a doktorky Julie Schwartz Gottman predpokladá niečo úplne iné. Je o jednom jednoduchom slove, ktoré často zabúdame, ale ktoré stojí za to povedať každý deň. Je to „ďakujem“.

Robili výskum. Jedno jednoduché slovo môže zachrániť vzťah

Dr. John Gottman a Dr. Julie Schwartz Gottman vyšetrili približne 40 000 párov a na základe výskumu dospeli k záveru, že slovo „ďakujem“ má veľkú silu. Po prvé, povedať, že je to dobré pre vaše zdravie. Keď vyjadrujete vďačnosť, je spojená s pocitmi šťastia, pevnejších vzťahov a schopnosti vyrovnať sa s nepriazňou osudu.

Slovo môže mať pozitívny odraz aj vo svete biznisu, čo si všimol aj bývalý šéfredaktor „Business Insider“ Jim Edwards.

„Prakticky akýkoľvek pracovný stres medzi zamestnancami sa dá zmierniť tým, že poviete ‚ďakujem, že ste to urobili… stálo to veľa práce a nezostalo to nepovšimnuté‘“

– napísal vo svojej knihe z roku 2022 „Say Thank You for Everything: The secrets of being a great manager – strategies and tactics that get results“.

Prečo sa oplatí povedať „ďakujem“? Znížite napätie a postaráte sa o svoj vzťah.
Foto: pexels.com/cottonbro studio

Prečo sa oplatí povedať „ďakujem“? Znížite napätie a postaráte sa o svoje vzťahy

Ľudia, s ktorými trávime veľa času – partneri, spolupracovníci či deti – by sa zrejme chceli cítiť od nás oceňovaní každý deň. Tento pocit formuje pozitívne vzťahy a môže mať pozitívny vplyv aj na vzťahy, ktoré pomaly odpisujeme ako zlyhania. Jedno slovo môže znížiť napätie a jednoducho sa cítime lepšie.

Ako si Gottmanovci všimli, aj nám sa asi páči, keď nám niekto poďakuje, lebo sa cítime byť povšimnutí. Vo vzťahoch to pomáha budovať intimitu a pocit emocionálneho bezpečia pre obe strany. Preto nám nič nebráni v tom, aby sme si vo vzťahoch s najbližšími a dôležitými ľuďmi aj každý deň povedali „ďakujem“ a nezabudli na to.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tréner poukázal na jeden cvik. Je to najlepší spaľovač tukov. „Môžete to robiť kdekoľvek“

Toto je najzdravšia verzia kávy. Pridajte lyžičku do šálky a vypite ráno

The post Len 1 slovo, 7 písmen a vzťah bol zachránený. Nie každý si to pamätá appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie