Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Len blázon vyhodí kôstky z čerešní. Takto ich dokážete využiť

Sezóna čerešní je v plnom prúde. Mnohí ľudia už premýšľajú o výrobe zásob a konzerv. Najviac zákazníkov sa však zaujíma o nákup čerešní na konzumáciu. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, koľko dužiny z čerešní vlastne vyhodíte v podobe stopiek alebo kôstok? Ubezpečujeme vás, že vám nehovoríme, aby ste ich prehltli, ale ich spracovanie […]
2 min.

Sezóna čerešní je v plnom prúde. Mnohí ľudia už premýšľajú o výrobe zásob a konzerv. Najviac zákazníkov sa však zaujíma o nákup čerešní na konzumáciu.

Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, koľko dužiny z čerešní vlastne vyhodíte v podobe stopiek alebo kôstok? Ubezpečujeme vás, že vám nehovoríme, aby ste ich prehltli, ale ich spracovanie prináša zaujímavé výsledky.

Ako môžete využiť čerešňové kôstky v domácnosti?

Čerešňové kôstky sú stále zdravým produktom, ktorý sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Štyri spôsoby si však rozhodne ukradli naše srdcia.

Začnime tým najzrejmejším. Ak si vytvárate vlastný ovocný sad, čerešňové kôstky vám môžu poslúžiť ako bezplatné „semená“ pre váš budúci sad.

Treba ich však správne pripraviť. Vložte čerešňové kôstky do teplej vody. Tie, ktoré do 5 minút vyplávajú, odložte bokom (aj tak z nich nič nevyklíči). Zvyšné očistíme a vložíme do nádoby s vekom a pevne uzavrieme.

Nádobu vložíme do chladničky na 2 – 3 mesiace. Po uplynutí tejto doby vystavíme semená izbovej teplote a prenesieme ich do kvetináčov so zeminou. Toto je vynikajúci patent na tvorbu sadeníc.

Zozbierajte semená a vytvorte z nich termofor

Z kôstok čerešní môžete ľahko vyrobiť termofor. Stačí si pripraviť bavlnené vrecko a vložiť doň 2 kg čerešňových kôstok. Samozrejme, najprv by ste ich mali dobre očistiť a vysušiť.

Teraz ich môžete v závislosti od svojich potrieb buď ochladzovať, alebo zohrievať a používať ako chladiaci obklad alebo hrejivý ohrievač. Jednoduché, však?

Vytvorte „hračku“ pre veľkých aj malých

Čerešňové kôstky môžeme použiť na vytvorenie senzorickej hračky pre bábätká. Ak to chcete urobiť, očistené čerešňové kôstky pevne uzavrite do textilného vrecka (podobne ako kompres). Každé bábätko ocení, ako príjemne sa tejto hračky bude dotýkať a mačkať ju.

Na záver niečo pre trochu „starších“ členov domácnosti… Vedeli ste, že z čerešňových kôstok sa dá vyrobiť tinktúra, tzv. pesto? Aby sme vás nedemoralizovali, prezradíme len toľko, že pomocou čerešňových kôstok, vody, cukru, celého ovocia a istej látky môžete vytvoriť celkom zaujímavý „nápoj“, ktorý by sa však nemal konzumovať v nadmernej miere, a to kvôli jedovatému kyanovodíku, ktorý vo výrobku vzniká rozkladom amigdalínu obsiahnutého v čerešňových kôstkach.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie