Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Len pár týždňov pred rozsudkom zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers – panamský právnik Ramón Fonseca. S odvolaním sa na panamskú advokátsku komoru o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Príčinu úmrtia miestne médiá nezverejnili, pred časom však uviedli, že Fonseca bol hospitalizovaný. Fonseca zomrel len niekoľko týždňov pred vynesením rozsudku […]
Menej ako 1 min. min.

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers – panamský právnik Ramón Fonseca. S odvolaním sa na panamskú advokátsku komoru o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Príčinu úmrtia miestne médiá nezverejnili, pred časom však uviedli, že Fonseca bol hospitalizovaný.

Fonseca zomrel len niekoľko týždňov pred vynesením rozsudku v súdnom procese pre daňové úniky, ktoré podľa obžaloby spoluorganizovala advokátska kancelária Mossack Fonseca.

Prokuratúra požadovala pre Fonsecu a jeho bývalého obchodného partnera Jürgena Mossacka 12-ročný trest väzenia.

Súdny proces s nimi sa začal 8. apríla, verdikt sa očakáva najneskôr začiatkom júna. Škandál známy ako Panama Papers prepukol v roku 2016, pričom odhalil úlohu Panamy ako útočiska pre daňové úniky.

Medzinárodné konzorcium novinárov vtedy analyzovalo viac ako 11,5 milióna dôverných dokumentov právnickej firmy Mossack Fonseca s podrobnými informáciami o viac ako 214-tisíc offshorových spoločnostiach.

Zakladali ich alebo využívali stovky známych osobností svetového biznisu, politiky, športu a ďalších celebrít. Bolo medzi nimi päť hláv štátov a blízki príbuzní najvyšších predstaviteľov ďalších 40 krajín.

V uniknutých zoznamoch figuroval napr. bývalý predseda islandskej vlády Sigmundur David Gunnlaugsson, pakistanský premiér Nawáz Šaríf, vtedajší britský premiér a súčasný šéf britskej diplomacie David Cameron, exprezident Argentíny Mauricio Macri, ale aj futbalová hviezda Lionel Messi či španielsky filmár Pedro Almodóvar.

Škandál viedol k zatvoreniu firmy Mossack Fonseca a mal za následok aj poškodenie povesti Panamy.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie