Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Len to vysypte k sadeniciam a slimáky odídu okamžite a už sa nevrátia

Slimáky dokážu na záhonoch v krátkom čase napáchať veľké škody. Niet divu, že sa ich snažíme zbaviť všetkými prostriedkami. Nie vždy je to však jednoduché. Radikálne riešenia sú však až poslednou možnosťou a často sú zbytočné. Začnite s prírodnými spôsobmi. Nezaplatíte veľa a účinky sa dostavia rýchlo. Slimáky a ulitníky sú v záhrade nevítanými hosťami, […]
Menej ako 1 min. min.

Slimáky dokážu na záhonoch v krátkom čase napáchať veľké škody. Niet divu, že sa ich snažíme zbaviť všetkými prostriedkami. Nie vždy je to však jednoduché. Radikálne riešenia sú však až poslednou možnosťou a často sú zbytočné. Začnite s prírodnými spôsobmi. Nezaplatíte veľa a účinky sa dostavia rýchlo.

Slimáky a ulitníky sú v záhrade nevítanými hosťami, hoci sa v nej cítia ako doma. S chuťou pojedajú rastliny a ničia ich listy aj korene. Na záhonoch sa vyskytujú dva druhy slimákov: s ulitami a bez nich.

Slimáky a ulitníky v záhrade nie sú vždy škodlivé

Slimáky a ulitníky zohrávajú v ekosystéme dôležitú úlohu. Môžu byť dokonca prospešné. Živia sa hnijúcimi a odumretými časťami rastlín. Živia sa aj semenami burín. Sú tiež potravou pre myši, hraboše alebo ježkov, ako aj jašterice a vtáky. Preto začnite bojovať proti slimákom až vtedy, keď ich je veľa a spôsobujú vážne škody. Slimáky totiž dokážu zjesť menšie listy vcelku a väčšie listy odhryznúť a zničiť. Tie bez ulity sú oveľa väčšími škodcami. Ukrývajú sa v zákutiach a vyhovuje im vlhkosť.

Ako sa zbaviť slimákov a ulitníkov v domácnosti?

Nie je prekvapením, že sa chceme slimákov zo záhrady rýchlo zbaviť. Radikálne riešenia, ako je postrek alebo vysypanie jedovatého prášku, sú však až poslednou možnosťou. Žiaľ, majú zlý vplyv aj na ježkov alebo vtáky, ktoré nám pomáhajú v boji proti slimákom. Preto najskôr myslite na prírodné metódy.

Pasce – tieto živočíchy si neporadia s pohybom po sypkej pôde, okolo rastlín je dobré rozsypať piesok zmiešaný s popolom alebo pilinami. Ako prekážka pre ne pôsobí aj sóda. Okolo rastlín – kvetináčov alebo záhonov – môžete tiež rozprestrieť medenú pásku, ktorá týchto škodcov účinne odradí.

Postrek – 500 g čerstvého paliny alebo kg rebarborových listov zalejte 10 litrami vody a nechajte pôsobiť približne štyri týždne, pričom každé dva dni premiešajte. Potom roztok zrieďte v pomere 1:1 a postriekajte rastliny a pôdu. Môžete použiť aj ocot – zmiešajte 100 ml octu s jedným litrom vody. Týmto roztokom pokropte miesta, kde sa objavujú slimáky a ulitníky.

Soľ – musíte ňou posypať každého jedinca, čo je prácna, ale účinná metóda.

Káva – slimáky a slimáky neznášajú vôňu kávy. Preto je dobré rozsypať okolo rastlín kávovú usadeninu. Druhým spôsobom je postrek kávou: jednoducho ňou postriekajte listy rastlín. Slimáky a ulitníky odradí aj vôňa škorice: pridajte ju do kávy alebo ju rozsypte okolo rastlín. Odradí to aj mravce a komáre.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie