Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Leniví Gréci? Pracovný týždeň bude môcť byť dlhší, krajina má nedostatok pracovníkov

V Grécku bude môcť byť pracovný týždeň od 1. júla o deň dlhší. Podľa zákona však budú musieť zamestnávatelia, ktorí ho pracovníkom ponúknu, platiť za šiesty deň práce o 40 percent viac. Táto juhoeurópska krajina sa tak snaží bojovať proti práci načierno a nedostatku pracovných síl, uviedla agentúra DPA. V prípade, že šiesty pracovný deň […]
Menej ako 1 min. min.

V Grécku bude môcť byť pracovný týždeň od 1. júla o deň dlhší. Podľa zákona však budú musieť zamestnávatelia, ktorí ho pracovníkom ponúknu, platiť za šiesty deň práce o 40 percent viac. Táto juhoeurópska krajina sa tak snaží bojovať proti práci načierno a nedostatku pracovných síl, uviedla agentúra DPA.

V prípade, že šiesty pracovný deň pripadne na nedeľu alebo sviatok, budú musieť zamestnávatelia pridať k bežnej mzde 115 percent. Gréci tak budú nabudúce môcť pracovať ešte viac ako teraz, keď už tak trávia v práci najviac hodín týždenne v Európskej únii.

Vykorisťovanie

Odbory zákon napriek príplatkom kritizujú ako vykorisťovanie, ale minister práce Adonis Georgiadis si trvá na svojom: “Vzhľadom na to, že máme veľký nedostatok pracovných síl, najmä v priemysle, sa pracuje nadčas – a za nadčasy sa často platí načierno,” argumentoval pri rozprave o zákone v parlamente. Nové nariadenie by naopak dalo všetkým právo na platenú prácu navyše a prácu načierno by sa urobila prítrž.

Nedostatok pracovných síl v Grécku súvisí predovšetkým s vážnou finančnou krízou, ktorá krajinu postihla v rokoch 2010 až 2018. V tom čase sa ocitla na pokraji bankrotu a státisíce vzdelaných mladých ľudí odišli hľadať uplatnenie do zahraničia. Grécko sa z tohto odlivu mozgov doteraz nespamätalo, hoci ekonomika je na vzostupe.

Aj napriek aktuálnej nezamestnanosti, ktorá sa pohybuje okolo 11 percent, ovplyvňuje nedostatok pracovníkov nielen priemyselné podniky a odvetvie informačných technológií, ale najmä poľnohospodárstvo a cestovný ruch.

Nové riešenia

Konzervatívna vláda pod vedením premiéra Kyriakosa Mitsotakisa pre nich hľadá iné riešenia. Pokúša sa napríklad získať sezónnych pracovníkov na čas zberu a ľudí pre servisné a upratovacie služby z Egypta, Indie a z ďalších rozvíjajúcich sa krajín.

Nový zákon o šesťdňovom pracovnom týždni sa naopak zameriava na firmy s prevádzkovým časom 12 alebo až 24 hodín denne, sedem dní v týždni. To sú potrebné priemyselné podniky, ale aj telekomunikačné spoločnosti a poskytovatelia služieb. Zákon cielia aj na verejný sektor a štátne podniky.

Mýtus o lenivých Grékoch, ktorý v čase finančnej krízy šírili početné medzinárodné, a predovšetkým nemecké médiá, sa tak ukazuje ako mylný.

Podľa štatistického úradu Eurostat sú Gréci na čele európskeho rebríčka týždenného pracovného času. Pre Nemecko zoznam uvádza priemerný týždenný pracovný čas 34 hodín. Ale ani Gréci by nemali pracovať príliš dlho, maximum je podľa nového zákona z Atén 48 hodín týždenne.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie