Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

„Lesné kurča“ rastúce na strome. Je sírovec obyčajný jedlý?

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olko1975). Jedným z rozdielov medzi touto hubou a ostatnými jedlými hubami je, že nerastie na zemi, ale na strome, a vraj chutí ako… kura. Sírovec obyčajný, je huba, ktorá sa objavuje koncom mája a začiatkom júna, ale pri nesprávnej úprave je jedovatá. Sírovec obyčajný – mladé plodnice sa objavujú […]
Menej ako 1 min. min.

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olko1975).

Jedným z rozdielov medzi touto hubou a ostatnými jedlými hubami je, že nerastie na zemi, ale na strome, a vraj chutí ako… kura. Sírovec obyčajný, je huba, ktorá sa objavuje koncom mája a začiatkom júna, ale pri nesprávnej úprave je jedovatá.

Sírovec obyčajný – mladé plodnice sa objavujú koncom mája a začiatkom júna
Foto: shutterstock/olko1975

Sírovec obyčajný – charakteristika

Sírovec obyčajný je huba, ktorú nemožno prehliadnuť pre jej intenzívne žlté sfarbenie a preto, že na jej spozorovanie sa nemusíte pozerať pod nohy, ale na stromy, na ktorých rastie. Hubári ju hovorovo nazývajú „lesné kurča“ z anglického „Chicken of the wood“, pretože po správnej tepelnej úprave sa svojou štruktúrou a chuťou podobá hydinovému mäsu.

Sírovec sa zvyčajne vyskytuje na duboch, brezách, vŕbach a ovocných stromoch rastúcich pozdĺž ciest, v parkoch, záhradách a sadoch. V lesoch sa vyskytuje oveľa menej. Plodnice sírovca sú mäsité, polguľovité, vejárovité klobúčiky, ktoré vyrastajú na strome a sú usporiadané nad sebou, pričom dosahujú šírku až 50 cm. Mladé plodnice sa objavujú koncom mája a začiatkom júna.

Huba napáda najmä listnaté stromy – tie, ktoré sú celkom zdravé, ako aj oslabené, a po niekoľkých rokoch spôsobuje hnilobu.

Sírovec obyčajný je bezpečný na konzumáciu, ale len po vhodnej tepelnej úprave!
Foto: shutterstock/mersitzzsu

Je sírovec jedlý?

Sírovec obyčajný je bezpečný na konzumáciu, ale len po vhodnej tepelnej úprave! Jedlé sú len mladé plodnice, ktoré sa musia dôkladne očistiť a uvariť. Voda po uvarení sírovca sa nesmie konzumovať!

Nakrájaný sírovec si vyžaduje 15 – 20 minút varenia, kým celé sírovce by sa mali variť približne 35 minút. Je potrebné poznamenať, že surové plodnice sírovca sú jedovaté!

Sírovec – a čo s ním?

Sírovec je po tepelnej úprave pripravený na vyprážanie, pečenie alebo nakladanie. Huba sa najmä medzi vegánmi používa na prípravu najrôznejších jedál. Okrem iného sa z neho dajú pripraviť vegánske „držky“, paštéta, plnka do nákypov, rezne a fašírky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aké huby sa dajú zbierať v máji? Tieto druhy teraz nájdete v slovenských lesoch

Vezmite si košík a vyrazte na huby. Sezóna „žltých vejárikov“ je v plnom prúde. Pripravíte z nich množstvo jedál

The post „Lesné kurča“ rastúce na strome. Je sírovec obyčajný jedlý? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie