Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Letné ochladenie v eurozóne (flash)

21. júna 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Flash správy, Zahraničná ekonomika Letné ochladenie v eurozóne 2024 | Flash info z ekonomického sentimentu v eurozóne Index nákupných manažérov sa v júni tesne udržal v pásme expanzie. Oživenie priemyslu sa zatiaľ nepotvrdilo, čo vytvára riziko pre domácich exportérov. Pokles objednávok sa podpísal aj na miernejších očakávaniach do budúcna. Júnový index […]
Menej ako 1 min. min.

Index nákupných manažérov sa v júni tesne udržal v pásme expanzie.
Oživenie priemyslu sa zatiaľ nepotvrdilo, čo vytvára riziko pre domácich exportérov.
Pokles objednávok sa podpísal aj na miernejších očakávaniach do budúcna.

Júnový index nákupných manažérov nepríjemne prekvapil. Kompozitný indikátor oproti predchádzajúcemu mesiacu poklesol o 1,4 bodu, čím sa dostal na hodnotu 50,8 bodu. Indikátor sa tak mierne udržal v pásme expanzie, v ktorom sa nachádza štvrtý mesiac v rade. Pokles však naznačuje, že rast ekonomiky eurozóny v júni spomalil.

Priemysel opäť pribrzdil. Za poklesom indexu stojí opätovné zhoršenie v priemysle. Tu index odpísal 1,7 bodu, čo je najstrmší pokles v posledných 23 mesiacoch. Dôvodom je aj výraznejší prepad domácich a exportných objednávok. Očakávaná akcelerácia oživenia priemyslu sa aj napriek zníženiu úrokových sadzieb ECB na začiatku mesiaca zatiaľ nedostavila a index zostáva v pásme recesie už takmer dva roky. Mierne spomalenie však zaznamenali aj služby. Tie sa nachádzajú v pásme expanzie od februára tohto roka, rýchlosť oživenia sa však zmiernila. Slabší zahraničný dopyt doľahol aj na tento sektor, hoci domáce objednávky pokračovali v raste.

Najväčšie ekonomiky eurozóny sa stále potýkajú s problémami. Situácia sa výraznejšie zhoršila vo Francúzsku, ktoré sa po krátkom prelomení hranice 50 bodov prepadlo späť do pásma recesie. Pod tento vývoj sa podpísala aj neistota plynúca z nečakaných predčasných volieb. Nemecku sa vďaka službám podarilo udržať v pásme expanzie, situácia v priemysle je však menej priaznivá. Pokračovanie slabej priemyselnej výkonnosti spojenej s poklesom objednávok v eurozóne aj u našich blízkych obchodných partnerov vytvára riziko pre slovenských exportérov. Navzdory vývoju v najväčších ekonomikách eurozóny, zvyšok bloku zaznamenal solídny rast ekonomickej aktivity.

Inflačné tlaky pretrvávajú. Ceny vstupov do výroby v júni vzrástli v priemysle aj v službách. Výraznejší rast cien zaznamenalo Francúzsko, kde rástli ceny vstupov v priemysle najrýchlejšie za posledných 17 mesiacov. Vplyvom poklesu objednávok sa mierne zhoršili aj očakávania ohľadne nasledujúcich 12 mesiacov, tie však zostali blízko historického priemeru.

Autori

Príspevok Letné ochladenie v eurozóne (flash) je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie