Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Letní Davos: 99 % veškeré inteligence bude umělé, AI změní rozhodování

Tímto článkem pokračujeme v reportážích z „letního Davosu“ v Číně, kde byly právě debaty o AI v popředí. V předchozím článku jste se dozvěděli o nutnosti budování drahých – a zejména na prostory a energii velmi náročných – datových center, což vlastně s touto tematikou také souvisí. Nyní se dozvíte, jaké jsou do budoucna plány […]
Menej ako 1 min. min.

Tímto článkem pokračujeme v reportážích z „letního Davosu“ v Číně, kde byly právě debaty o AI v popředí. V předchozím článku jste se dozvěděli o nutnosti budování drahých – a zejména na prostory a energii velmi náročných – datových center, což vlastně s touto tematikou také souvisí.

Nyní se dozvíte, jaké jsou do budoucna plány s AI, ale například i to, co bude AI znamenat pro volby.

Podle panelisty Světového ekonomického fóra (WEF) budeme žít v budoucnosti, kde 99 procent veškeré inteligence bude umělé, zatímco zbývající jedno procento lidské inteligence bude dohlížet na pracovní postupy AI, které změní naše rozhodování.

Na výročním setkání nových šampiónů WEF, známého jako „Summer Davos“, v čínském Dalianu zakladatel a generální ředitel společnosti causaLens Darko Matovski představil svou vizi budoucnosti během panelu na téma „Co mohou asistenti AI dělat?

„Skončíme ve světě, kde je 99 procent veškeré inteligence umělé a to jedno procento – lidská inteligence, bude fungovat jako pojistka pro 99 procent umělé inteligence,“ řekl Matovski.

Ještě tam nejsme a nejsme na ten svět připraveni, ale je to svět, který se chystáme vytvořit. V tomto světě si budeme muset v závislosti na případu použití vybrat, kde je hranice mezi autonomií a kontrolou?

Nač potřebuje to jedno procento lidské inteligence upřít svůj čas?

Bude mnoho aplikací, ve kterých můžete mít plně autonomní agenty, a to je skvělé, a bude mnoho situací, kdy budete chtít vysoký stupeň dohledu nad lidmi.

Myslím, že to je nejzajímavější oblast – kde utratíme to jedno procento lidské inteligence na dohled nad pracovními postupy agentů?“ dodal.

Matovski  dále řekl, že umělá obecná inteligence může přijít mnohem rychleji, než si myslíme, a že to potenciálně povede k masivnímu zlepšení v rozhodování.

Když se podíváte na to, jak se dnes rozhodujeme, je to všechno založeno na pocitu lidského nitra,“ řekl Matovski.

„Dokonce i ty nejpokročilejší organizace mají velmi malý počet případů skutečného použití AI, pokud jde o rozhodování; vlády jsou samozřejmě možná ještě více pozadu.

Je tu obrovská příležitost využít AI a agenty AI a pokročilejší formy AI, když je vyvíjíme, abychom úplně změnili způsob, jakým děláme rozhodnutí v naší společnosti, což povede ke spravedlivějším, efektivnějším a lepším společnostem,“ dodal.

Než však své kritické myšlení, rozhodování a svobodnou vůli přeneseme na umělou inteligenci, Matovski říká, že musíme vědět, proč se AI chová tak, jak se chová.

Protože pokud jde o velké jazykové modely (LLM), ani vývojáři nevědí, jak fungují, podle generálního ředitele causaLens.

„Pro mě je opravdu důležité, že máme AI, které věříme, a že lidé mohou skutečně rozumět tomu, co AI dělá,“ řekl Matovski.

„Když vezmete LLM, ani vývojáři nevědí, jak to funguje.“

„ Hovoříme o této nově se objevující inteligenci, která je skvělá v případech použití, jako je psaní básní a věcí, které nikomu neubližují, ale není tak dobrá, pokud děláte operaci mozku nebo děláte zásadní politické rozhodnutí nebo zásadní rozhodnutí ve vašem podniku,“ dodal.

Pokud má být 99 procent inteligence umělé a pokud většinu našeho rozhodování přenecháme AI, co to bude znamenat pro volby?

Jak řekl zakladatel WEF Klaus Schwab na výročním zasedání v Davosu v roce 2017:

Proč potřebujeme volby, když víme, jaký bude výsledek? “

Volby za nás rozhodne AI, která přece nejlépe ví, co chce většina.

Klaus Schwab se v rozhovoru se zakladatelem společnosti Google Sergeyem Brinem těší z myšlenky na budoucnost bez voleb:

 

 

In a conversation with Google founder Sergey Brin, founder of the WEF, Klaus Schwab, delights at the thought of a future without elections:

“Digital technologies mainly have an analytical power. Now [we’re going] into a predictive power, and your company is very much involved in… pic.twitter.com/p6FkQI8b6d

— Wide Awake Media (@wideawake_media) December 14, 2023

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 1 Průměrně: 5]

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie