Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Letní Davos: Datová centra, která budou pravděpodobně postavena na zemědělské půdě, budou vyžadovat spoustu vody a energie

Tento týden se ještě budeme průběžně vracet k tématům, která rezonovala letošním „letním Davosem“ – tedy srazem WEF v Číně, který proběhl před týdnem. Právě již 15 let trvající letní srazy v Číně a zimní lednové v Davosu jsou jedním z mnoha důkazů, že multipolární svět je jen iluzí. Některé debaty z právě uplynulého srazu […]
Menej ako 1 min. min.

Tento týden se ještě budeme průběžně vracet k tématům, která rezonovala letošním „letním Davosem“ – tedy srazem WEF v Číně, který proběhl před týdnem.

Právě již 15 let trvající letní srazy v Číně a zimní lednové v Davosu jsou jedním z mnoha důkazů, že multipolární svět je jen iluzí. Některé debaty z právě uplynulého srazu jsem vám již nastínila v předchozích článcích a dnes se podíváme na další dvě témata z letního srazu.

V jedné z debat, ze které jsem zde již část přinesla, se hovořilo na téma, kde vzít energii pro datová centra a kdo ji zaplatí…

Podle panelu Světového ekonomického fóra (WEF) budou datová centra pravděpodobně postavena na „prvotřídní zemědělské půdě“ a jejich údržba bude vyžadovat „velké množství vody“ a energetických systémů.

Ředitelka kybernetické školy Australské národní univerzity Katherine Daniell ve středu v čínském Dalianu, na výročním setkání nových šampionů WEF  během zasedání nazvaného „Top 10 vznikajících technologií roku 2024 “ řekla, že s novými technologiemi přichází nové odpovědnosti ohledně etiky a vzdělávacích příležitostí, které vědcům, korporacím a startupům pomohou uvědomit si složité systémy, které jsou součástí těchto vznikajících technologií, aby mohli jednat zodpovědně.

„Jednou z opravdu důležitých věcí je pomáhat vědcům a lidem, kteří tyto technologie vytvářejí, aby jednali zodpovědně při jejich vývoji ,“ řekla Daniellová.

“Mnoho z toho se vrací do vzdělávacích systémů v tom, jak si lidé uvědomují technologie v kontextu tohoto komplexního systému. Pokud se chystáme vyvinout nová datová centra, pravděpodobně zaberou prvotřídní zemědělskou půdu; pravděpodobně budou vyžadovat spoustu vody a energetických systémů.

Jak vyvíjíme tyto skutečně složité, propojené systémy, tak pomáháme zakladatelům startupů v jejich každodenních rozhodnutích provádět velmi malé úpravy, například v jejich algoritmech a v dalších věcech, které mohou mít opravdu velký vliv na celkový situaci,“ dodala.

Pokud jste se někdy divili, proč nevolení globalisté jako Bill Gates skupují obrovské kusy zemědělské půdy nebo proč vám chtějí prodat falešné maso, zdražují vodu a vše v přírodě, pro ně samotné to může být jeden z důvodů.

Množství pozemků, vody, energie a investic potřebných k vybudování datových center je obrovské. Očekává se pouze růst poptávky.

Generální ředitel společnosti BlackRock a člen správní rady WEF Larry Fink na dubnovém  „Speciálním setkání WEF o globální spolupráci, růstu a energetickém rozvoji “ řekl panelu  na téma „Investice uprostřed globálního zlomu,“ že za účelem vybudování datových center AI budou potřeba biliony dolarů investic a spolehlivých zdrojů energie, které nejsou přerušované jako vítr nebo slunce.

Larry Fink na WEF ironicky ničí politiku „nulového uhlíku,“ pokud jde o výkon potřebný pro AI:

„Do roku 2030 budou datová centra potřebovat 30 gigawattů. Odkud se ta síla vezme? K napájení těchto datových společností nemůžete mít přerušovanou energii jako vítr a slunce.“

Věřím, že při správném vybudování umělé inteligence mluvíme o investicích v bilionech dolarů,“ řekl Fink.

Fink dále pokračoval:

Existuje jedna technologická společnost, s jejímž generálním ředitelem jsem minulý týden mluvil – a ten řekl: ‚Právě teď se všemi jejich datovými centry je asi pět gigawattů; do roku 2030 potřebují 30 gigawattů.

Třicet! Množství energie potřebné k používání AI má obrovský dopad na společnost.

Odkud se ta síla vezme? Stáhneme ji ze sítě? Co to znamená? Zvýšené ceny energií pro všechny ostatní, je to tak?

Myslím, že to bude představovat nějaké obrovské společenské otázky, které jsme neřešili – negativní stránku – zapomněli jsme na to, ale jen jejich vytvoření je obrovská síla. To je obrovská investiční příležitost.

 A k napájení těchto datových společností nemůžete mít jen tuto přerušovanou energii, jako je vítr a slunce; potřebujete dispečerské napájení, protože tato datová centra nemůžete vypnout a zapnout.“

Tolik šéf BlackRocku Larry Fink.

Pokud větrná a solární energie nemohou napájet tato datová centra, která se chystají postavit na prvotřídní zemědělské půdě, jaký typ energie by se dal použít?

Jedním slovem: nukleární.

Na dalším zasedání zvláštního zasedání WEF loni v dubnu nazvaném „ Role of New Nuclear,“ výkonný předseda společnosti Axiom Space, Kam Ghaffarian, řekl, že nukleární energie je cesta vpřed.

Množství energie, které tato datová centra potřebuj je ohromné. Chci říct, že jsem nedávno na jejich konferenci mluvil s hyperscalerem a do roku 2030 budou potřebovat asi 10 gigawattů energie,“ řekl Ghaffarian.

„Všechny energetické vzorce, o kterých jsme přemýšleli, musíme vyhodit ze dveří a tak nějak říct, jak uspokojím energetickou potřebu?

Pokud nebudeme využívat fosilní paliva – samozřejmě potřebujeme obnovitelné zdroje – ale jak tento problém vyřešíme?

Pak dojdete k řešení, které je dobré: nukleární energie.“

Zatímco nevolení globalisté prosazují větrnou a solární energii pro obyčejné lidi, současně prosazují jadernou energii pro sebe.

A ať už se jedná o kilometry větrných turbín a solárních panelů napříč krajinou nebo hektary jaderných elektráren a datových center, všechny potřebují ke svému provozu značné množství prvotřídní zemědělské půdy a vody.

Nyní už je vám tedy jistě jasné, proč se nyní Bill Gates stal největším vlastníkem zemědělské půdy v USA, proč ji vykupuje i jinde, proč investuje do malých jaderných elektráren a proč sponzoruje výrobu umělého masa, mléka a vajec.

Počítá se s tím, že v místech, kde je nyní zemědělská půda, budou již zmíněná datová centra či energetické zdroje.

Potraviny se proto již nebudou pěstovat převážně na polích a v sadech a chovat v kravínech, vepřínech či drůbežárnách, ale budou se vyrábět v továrnách…

 

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie