Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Levanduľu môžete vysadiť v dvoch termínoch, ale buďte opatrní. V opačnom prípade neuvidíte ani jeden kvet

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/M9K). Levanduľa je rastlina, ktorá sa často pestuje v záhradách, na terasách alebo balkónoch. Vyzerá krásne a nie je náročná na pestovanie, ale nie každý vie, kedy levanduľu vysádzať, aby zdravo a bujne rástla. Pozrieme sa na to, aké obdobie je na to najlepšie. Kedy vysádzať levanduľu?Foto: shutterstock/M9K Levanduľa […]
Menej ako 1 min. min.

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/M9K).

Levanduľa je rastlina, ktorá sa často pestuje v záhradách, na terasách alebo balkónoch. Vyzerá krásne a nie je náročná na pestovanie, ale nie každý vie, kedy levanduľu vysádzať, aby zdravo a bujne rástla. Pozrieme sa na to, aké obdobie je na to najlepšie.

Kedy vysádzať levanduľu?
Foto: shutterstock/M9K

Levanduľa je trváca rastlina patriaca do čeľade hluchavkovitých. Pochádza z Francúzska, Španielska a Talianska. Vyznačuje sa úzkymi listami a modrofialovými kvetmi a kvitne od júna do augusta. Ak sa pýtate, kedy vysadiť levanduľu v záhrade, nezabudnite, že kľúčom k pestovaniu krásnych kvetov je správne načasovanie.

Kedy vysádzať levanduľu? Môžete to urobiť v dvoch termínoch. Starajte sa o ňu a bude krásne kvitnúť

Levanduľa je nielen krásna na pohľad, ale aj príjemne vonia, preto sa často vysádza okolo terás alebo záhradných altánkov. Je to rastlina, ktorá má rada teplo, preto by mala rásť na slnečných miestach. Hoci nemá prehnané nároky a môže rásť takmer v každej pôde, najlepším substrátom bude ľahká, priepustná pôda so zásaditým alebo neutrálnym pH.

Rastlinu možno pestovať v zemi aj v kvetináči. Kedy zasadiť levanduľu? Možno to urobiť v dvoch termínoch a to na začiatku jesene, čiže v septembri alebo začiatkom októbra a tiež je možné ju zasadiť na jar. Ak sa rozhodnete pre jarný termín, nezabudnite, že to môžete urobiť najneskôr v apríli, inak rastlina v nadchádzajúcej letnej sezóne nevytvorí kvety.

Ako sa starať o levanduľu? Nezabudnite na toto ošetrenie. V opačnom prípade môžete na kvety zabudnúť

Rez by sa mal vykonávať v lete a na jeseň.
Foto: shutterstock/nieriss

Pri pestovaní levandule je veľmi dôležitý rez. Tým sa rastlina zahustí a rastie rýchlejšie. Rez by sa mal vykonávať dvakrát ročne a to v lete a na jeseň. Môžete ho robiť aj na jar, mal by sa však vykonať pred začiatkom vegetačného obdobia. Orežte všetky suché alebo poškodené stonky a zbavte sa všetkých zaschnutých kvetov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako a kedy prerezávať levanduľu po zime? Dodržiavajte pravidlo 1:3 – inak prídete o kvety

Posledná výzva na výsadbu. Záhrada bude pokrytá fialovými kríkmi

The post Levanduľu môžete vysadiť v dvoch termínoch, ale buďte opatrní. V opačnom prípade neuvidíte ani jeden kvet appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie