Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Liberty Ostrava nevyplatí mzdy, nyní hledá kupce. Potopili nás, zlobí se zaměstnanci

Nečekaná zpráva o nevyplacených mzdách zaskočila jak zaměstnance, tak předsedy odborových organizací, kteří jsou v kontaktu s představiteli hutí. Společnost poslala v úterý odpoledne pracovníkům e-mail, že nemá z čeho brát výplaty. K TÉMATU: Hamáček po eurovolbách končí v SOCDEM. V dopise straně ostře zaútočil na současné vedení Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohou zaměstnanci […]
Menej ako 1 min. min.

Nečekaná zpráva o nevyplacených mzdách zaskočila jak zaměstnance, tak předsedy odborových organizací, kteří jsou v kontaktu s představiteli hutí. Společnost poslala v úterý odpoledne pracovníkům e-mail, že nemá z čeho brát výplaty.

K TÉMATU: Hamáček po eurovolbách končí v SOCDEM. V dopise straně ostře zaútočil na současné vedení

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohou zaměstnanci od pondělí žádat úřady práce o nevyplacené mzdy. Jejich pracovníci se budou snažit žádosti zpracovat do několika dnů, doplnil. I tak je ale možné, že peníze přijdou až za několik týdnů. Navíc se zaměstnanci mohou na tuto možnost spolehnout pouze po dobu tří měsíců.

„Je to naprostá katastrofa. Vedení slíbilo restrukturalizaci a apelovalo na nás, abychom neodcházeli. Nechtěli jsme firmu potopit, ale ta nyní potopila nás,“ popsal své rozhořčení zaměstnanec společnosti Antonín Ďuriš.

Podle Petra Zegzulky z Odborového svazu KOVO Liberty ČR se jedná o nový začátek. „Dosavadního majitele Sanjeeva Gupty jsme se chtěli upřímně zbavit. Bude to tvrdé a bude to bolet, ale je to odraz ode dna,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Vláda podle něj již jedná s investorem. „Je nutné tuto dobu zvládnout, o náhradním řešení se již jedná. Nejvíce nám vadí, že společnost tuto zprávu ohlásila 48 hodin před splatností mezd. To je naprosto bezprecedentní,“ zlobí se Zegzulka.

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) pronesl, že k insolvenci mělo dojít již dříve a na základě rozhodnutí soudu. „Ohledně pomoci nemáme žádné exekutivní možnosti. Budeme se snažit zřídit linku, jejímž prostřednictvím poradíme lidem, jak postupovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Síkela: Vláda je v kontaktu s investorem

„Cílem vlády je najít pro Liberty takového investora, který zachová část výroby a udrží v huti velkou část zaměstnanců,“ potvrdil ve čtvrtek Síkela na sněmu Hospodářské komory. Vláda je podle něj v kontaktu s takovým investorem, k dosažení dohody je ale potřeba ujít ještě velký kus cesty.

„Do určité míry tato složitá situace otevírá nové možnosti, třeba vstupu nového investora, který by se mohl chovat zodpovědněji,“ dodal šéf resortu.

Zachování původního rozsahu výroby v huti Liberty Ostrava však podle sociálního geografa Ondřeje Slacha není příliš reálné. „Pokud by o firmu projevil zájem investor, s největší pravděpodobností by se zaměřil pouze na rozvoj životaschopných částí podniku,“ uvedl odborník z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje varovala, že situace v Liberty bude mít závažné důsledky pro celý region i českou ekonomiku. Nepříznivé okolnosti podle úřadu ovlivní úroveň života tisíců rodin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z tábořiště před Úřadem vlády vyvedla policie dva muže. Jedním z nich byl aktivita Ondřej Thor

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie