Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lidé si na dovolené nedokáží odpočinout, ukázal průzkum. Jaké jsou nejčastější chyby?

Většina Čechů se podle nového průzkumu drží s dovolenou zkrátka. „Téměř polovina všech respondentů uvedla, že si bere pouze týden dovolené v kuse. Pouze 46 procent respondentů označilo, že si bere týdny dva, což je doporučovaná délka dovolených, popsala pro CNN Prima NEWS Jitka Kouba, ředitelka společnosti Grafton Recruitment, která průzkum zadávala. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oblíbený […]
Menej ako 1 min. min.

Většina Čechů se podle nového průzkumu drží s dovolenou zkrátka. „Téměř polovina všech respondentů uvedla, že si bere pouze týden dovolené v kuse. Pouze 46 procent respondentů označilo, že si bere týdny dva, což je doporučovaná délka dovolených, popsala pro CNN Prima NEWS Jitka Kouba, ředitelka společnosti Grafton Recruitment, která průzkum zadávala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oblíbený italský ostrov nabízí ubytování zdarma. Zájemci však musí splnit pět podmínek

„Pokud první tři, čtyři dny přelaďujeme na to prostředí, na které v té dovolené jedeme, tak nemůžeme čekat, že se za týden vrátíme a budeme mít dobité baterky,“ podotkla lektorka emoční inteligence Jitka Ševčíková. Dodala, že doporučuje 10 až 14 dní v kuse.

Dovolená by ale zase neměla být příliš dlouhá. „Když je dovolená významně delší než třeba 14 dnů, tak vás nutí se adaptovat zpátky do práce a váš výkon tím pádem bude menší,“ řekl sociolog Vojtěch Bednář. A může být i hůř. „Úplně nejhorší je, když se z dovolené vrátí šéf, protože je plný nových nápadů a úkolů a jeho podřízení jsou otrávení. To poslední, na co se chtějí dívat, je opálený šéf plný optimismu a úkolů,“ míní Bednář.

Z výsledků průzkumu rovněž vyplývá, že více než polovina zaměstnanců zůstává během své dovolené v kontaktu s prací. „Pokud je tam neustálé přemýšlení o práci, neustálé kontrolování mailů, tak je na dovolené jen vaše tělo a mozek si neodpočine,“ podotkla Ševčíková.

Mimo to, pokud vůbec neumíme odpočívat během roku, může pro nás dovolená být pohromou. „Často přecházíme různé virózy, protože si nemůžeme dovolit být nemocní a musíme pracovat. Když pak přijdeme na dovolenou, často onemocníme,“ sdělil psychoterapeut Jan Kulhánek.

Na dovolených Češi každopádně nešetří. „Většina respondentů uvedla, že utratí mezi 10 a 20 tisíci. Třicet až padesát tisíc je ochotna utratit necelá čtvrtina dotázaných, ale pouze necelých 17 procent lidí se vejde do 10 tisíc,“ uvedla Ševčíková.

Nejdůležitější přitom je, jak lidé dovolenou tráví. Úplný odpočinek nastane, když je dovolená v naprostém kontrastu s běžnou rutinou. „Pro toho, kdo je hodně mezi lidmi, bude dovolená znamenat, že bude chtít být sám. Ten, kdo pracuje fyzicky, tak bude ležet,“ řekl psycholog Dalibor Špok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politici a dovolená. Pekarová vyrazí s manželem na hory, Schillerová s vnukem na safari

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie