Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lídri G7 sa dohodli. Ukrajina dostane 50 miliárd dolárov, pomôžu ruské aktíva

Štáty skupiny G7 sa predbežne dohodli, že Ukrajine do konca tohto roku zabezpečia 50 miliárd dolárov, ktoré získajú s pomocou zmrazených ruských aktív. S odvolaním na predstaviteľa kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom v stredu informovala agentúra AFP. Americký Biely dom ešte v utorok avizoval, že počas nadchádzajúceho summitu G7, ktorý sa uskutoční od […]
Menej ako 1 min. min.

Štáty skupiny G7 sa predbežne dohodli, že Ukrajine do konca tohto roku zabezpečia 50 miliárd dolárov, ktoré získajú s pomocou zmrazených ruských aktív. S odvolaním na predstaviteľa kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom v stredu informovala agentúra AFP.

Americký Biely dom ešte v utorok avizoval, že počas nadchádzajúceho summitu G7, ktorý sa uskutoční od štvrtka do soboty v Taliansku, lídri oznámia aj ďalšie opatrenia vrátane nových sankcií a kontrol týkajúcich sa vývozu v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu.

Ruský raketový útok na Kryvyj Rih zabil šesť ľudí, tvrdí Zelenskyj. Vyzýva na posilnenie protivzdušnej obrany

Krajiny G7 podľa AFP zvažujú možnosti použitia výnosov z úrokov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, aby prostredníctvom nich pomohli Kyjevu.

Tieto aktíva majú hodnotu 325 miliárd dolárov. Výnosy z úrokov by mali slúžiť ako zábezpeka na získanie pôžičky pre Kyjev v hodnote do 50 miliárd dolárov.

“Máme dohodu,” uviedol v stredu nemenovaný francúzsky predstaviteľ s tým, že išlo o iniciatívu USA.

Ak však podľa neho budú ruské aktíva z nejakého dôvodu odblokované alebo výnosy z nich nebudú stačiť na financovanie pôžičky, krajiny G7 budú musieť zvážiť, ako si náklady podelia.

Prioritou summitu G7 v talianskej Apúlii má byť práve posilnenie podpory Ukrajine brániacej sa proti ruskej agresii. Na diskusii sa vo štvrtok zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie