Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lidské emise CO2 zvyšují výnosy kukuřice

Samozřejmě se zdaleka nejedná pouze o výnosy kukuřice, ale také dalších rostlin, neboť čím více CO2 produkujeme, tím více zelené rostliny, které ho potřebují k dýchání za dne, prospívají. To je známá skutečnost, kterou se učí již děti na základní škole, proto lze pokládat masy, které na klimatický podvod i přes tuto známou skutečnost naletí, […]
Menej ako 1 min. min.

Samozřejmě se zdaleka nejedná pouze o výnosy kukuřice, ale také dalších rostlin, neboť čím více CO2 produkujeme, tím více zelené rostliny, které ho potřebují k dýchání za dne, prospívají. To je známá skutečnost, kterou se učí již děti na základní škole, proto lze pokládat masy, které na klimatický podvod i přes tuto známou skutečnost naletí, za poněkud „slaboduché.“

Jestliže však chcete zažít skutečnou apokalypsu způsobenou hladomorem a razantním poklesem životní úrovně (což jde většinou ruku v ruce se zvýšenou kriminalitou), pak podporujte politiku EU a dalších šílenců, kteří se ohání uhlíkovou stopou a uhlíkovou neutralitou.

Jak může být oxid uhličitý, který je vykreslován jako nebezpečná znečišťující látka ohrožující samotnou existenci lidstva, považován za byť jen vzdáleně prospěšný?

Takovou otázku lze bohužel očekávat od lidí – dětí i dospělých –, kteří jsou krmeni iracionálním strachem namísto zavedené vědy, která ukazuje, že CO2 je nenahraditelnou potravou pro rostliny a nezbytným pro veškerý život.

Dokonce i někteří, kteří uznávají CO2 jako potravu, považují zvyšující se koncentrace plynu v atmosféře za potenciálně katastrofální, což je názor postrádající vědecký základ a nepřátelský vůči osudu milionům podvyživených lidí.

Kukuřice je – spolu s rýží, pšenicí a sójou – základem globální potravinové bezpečnosti a slouží jako kritický zdroj výživy pro lidi i hospodářská zvířata. V posledních několika desetiletích se nárůst atmosférického CO2 z průmyslových emisí shodoval s pozoruhodným zvýšením výnosů kukuřice.

Mezi lety 1900 a 2024 vzrostl národní výnos kukuřice v USA na 183 bušlů na akr (bu/A) z pouhých 28 bušlů. Ve stejném období se atmosférický CO2 zvýšil z 295 částic na milion (ppm) na 419 ppm. Celosvětově vzrostl výnos kukuřice z pouhých 29 bu/A v roce 1961 na 86 bu/A v roce 2021.

Tento jev není jen náhodný; je hluboce zakořeněn ve fyziologických vlastnostech kukuřice jako rostliny kategorie C4. Rostliny C4, jako je kukuřice – pojmenovaná podle počtu atomů uhlíku v jejich fotosyntetickém produktu – nabízí jedinečné biochemické dráhy, díky nimž je jejich fotosyntéza obzvláště účinná při vysokých koncentracíchCO2 a zvýšených teplotách.

Takové rostliny využívají mechanismus, který koncentruje CO2 ve specializovaných strukturách.

Vyšší hladiny CO2 také zlepšují efektivitu využívání vody v kukuřici, což je zvláště výhodné tam, kde jsou omezené zásoby vody nebo během sucha. Tato efektivita se promítá do vyššího tempa růstu a potenciálně vyšších výnosů. Ve skutečnosti vědci říkají, že pro kukuřici v prostředí s vysokým obsahemCO2 bude v budoucnu zapotřebí méně vody než v současnosti.

Zvýšené výnosy kukuřice poháněné zvýšeným atmosférickým CO2 měly hluboké dopady po celém světě, což přispělo k zemědělskému boomu, který posílil příjmy farem a zvýšil potravinovou bezpečnost v různých regionech.

Země jako USA s významnou produkcí kukuřice zaznamenaly zvýšené příjmy z vývozu, posílení národních ekonomik a jejich postavení na globálním trhu.

Tento pozoruhodný dopad zvýšeného CO2 se však neomezuje pouze na plodiny C4, jako je kukuřice. Rostliny C3, jako je pšenice, rýže, brambory a sójové boby, se všechny spoléhají na enzym zvaný rubisco pro fixaci uhlíku.

Účinnost rubisca se výrazně zlepšuje s vyššími koncentracemi CO2, protože snižuje tendenci enzymu vázat se na kyslík, což je proces známý jako fotorespirace, který omezuje produktivitu.

V důsledku toho zvýšený atmosférický CO2 často vede ke zvýšené fotosyntéze a akumulaci biomasy u druhů C3, i když v menší míře než u rostlin C4.

To je důvod, proč se výnosy rýže a pšenice mohou za podmínek zvýšeného CO2 zvýšit až o 20-30 %. Byli jsme toho svědky ve zvýšení výnosů u většiny potravinářských plodin C3.

Pozoruhodné je, že skleníkové zemědělství – agronomie praktikovaná uvnitř skleníku, aby se udrželo sluneční teplo – často využívá koncentrace CO2 uměle zvýšené na více než dvojnásobek okolní úrovně, aby se podpořil růst.

Vztah mezi rostoucím atmosférickým CO2 a výnosy plodin je jednoznačně pozitivní. Takže ignorujte strach šířící titulky v médiích o toxických lidských emisích CO2.

Vy, vaše rodina a průmyslová odvětví, která podporují naši společnost, jste ozeleněli planetu každodenními emisemi oxidu uhličitého, čímž jste učinili potraviny hojnějšími a dostupnějšími pro všechny…

 

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie