Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lieči črevá a pomáha chudnúť. Lacná superpotravina čaká v obchodoch

O jeho vlastnostiach vieme už dlho – pili ho naše mamy, staré mamy a dokonca aj prababky. Ľanové semienko je neoceniteľným pokladom našej kuchyne, ktorý bol trochu zatienený zahraničnými superpotravinami. Správne pripravené pomôže postarať sa o zdravie čriev a zlepšiť metabolizmus. Nenápadné, hnedé zrniečka ukrývajú skutočnú pokladnicu nutričných vlastností. O pití ľanového semena sa hovorí […]
Menej ako 1 min. min.

O jeho vlastnostiach vieme už dlho – pili ho naše mamy, staré mamy a dokonca aj prababky. Ľanové semienko je neoceniteľným pokladom našej kuchyne, ktorý bol trochu zatienený zahraničnými superpotravinami. Správne pripravené pomôže postarať sa o zdravie čriev a zlepšiť metabolizmus.

Nenápadné, hnedé zrniečka ukrývajú skutočnú pokladnicu nutričných vlastností. O pití ľanového semena sa hovorí už dlho, no veľa ľudí nevedomky robí jednoduchú chybu, ktorá ľanové semienko pripravuje o jeho cenné vlastnosti. Pozrite sa, ako ľahko sa tomu dá vyhnúť a dbať o svoje zdravie naplno.

Je ľanové semienko zdravé?

Ľanové semienko je jedným z najlepších zdrojov vlákniny, a to rozpustnej aj nerozpustnej. Vláknina reguluje tráviaci systém, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a dodáva pocit sýtosti na dlhšiu dobu. To je obzvlášť cenné pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo majú problémy so stolicou.

Ľanové semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Okrem iného ovplyvňujú fungovanie mozgu a kardiovaskulárneho systému a znižujú riziko srdcových ochorení a rakoviny. Ľanové semienko je tiež zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny skupiny B, horčík, draslík, vápnik, železo a zinok. Kto by si pomyslel, že toľko sily sa skrýva v takom nenápadnom zrnku?

Ako jesť ľanové semienka?

Ľanové semienka sa dajú konzumovať mnohými spôsobmi. Možno ho pridať do jogurtov, müsli, ovsených vločiek, šalátov, polievok a omáčok. Mleté ľanové semienko sa môže použiť aj ako náhrada vajec v pečive.

Mnohí ľudia kupujú ľanové semienka už pomleté, čo je chyba, ktorá nás pripravuje o veľa z toho najcennejšieho, čo ľanové semienka obsahujú. Omega-3 mastné kyseliny a vitamíny v semenách sa pri mletí oxidujú. Oxidácia je proces, ktorý tieto dôležité živiny ničí a znižuje ich hodnotu pre telo.

Ak chcete maximalizovať prínosy konzumácie ľanových semienok, najlepšie je kupovať ich v celých semienkach a pomlieť ich tesne pred použitím. Tým sa skráti čas, počas ktorého sú semená vystavené pôsobeniu kyslíka, a ochránia sa ich citlivé živiny.

Okrem toho mletie ľanového semienka tesne pred konzumáciou zvyšuje jeho biologickú dostupnosť. Počas mletia sa semená rozbijú na menšie kúsky, vďaka čomu ich telo ľahšie strávi a vstrebe živiny, ktoré obsahujú.

Riešenie je jednoduché – kupujte ľanové semienka v pevnej forme. Pred konzumáciou ich zomeľte v mixéri alebo mlynčeku na kávu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie