Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lingvista o projevu českých politiků: Kdo z nich mluví nejlépe a kdo je největší blekota?

Z ryze odborného hlediska je podle lingvisty Olivy politikem s nejlepším projevem premiér Petr Fiala (ODS). „Dělá občas jedinou chybku, že místo abychom říká abysme,“ upřesnil jazykovědec. ČTĚTE DÁLE: Voráček odmění hokejové šampiony pozlaceným unikátem. Hraje, svítí a skrývá v sobě kus dresu Naopak nejhorší mluvený projev má podle něj ze současných politiků lídr hnutí ANO […]
Menej ako 1 min. min.

Z ryze odborného hlediska je podle lingvisty Olivy politikem s nejlepším projevem premiér Petr Fiala (ODS). „Dělá občas jedinou chybku, že místo abychom říká abysme,“ upřesnil jazykovědec.

ČTĚTE DÁLE: Voráček odmění hokejové šampiony pozlaceným unikátem. Hraje, svítí a skrývá v sobě kus dresu

Naopak nejhorší mluvený projev má podle něj ze současných politiků lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Podle Olivy je znát slovenský původ bývalého českého premiéra. „I když vím, že se učí, jak se mi to doneslo, tak to stále ještě nezvládá,“ konstatoval známý popularizátor češtiny.

Poslouchat svérázný styl Babišova projevu je zážitkem i pro ostatní zákonodárce. „Opravdu pro nás, kteří to tam posloucháme, je to utrpení,“ přiznal se k traumatizující zkušenosti poslanec Pavel Žáček (ODS). „To není ani česky ani slovensky, ty věty nemají podmět ani přísudek, nevíte kde končí,“ uvedl bývalý novinář Žáček.

Oliva oproti tomu oceňuje progres předsedy Pirátů Ivana Bartoše. „Když nastoupil do vlády, tak mluvil, řekl bych, žižkovskou češtinou,“ popsal Bartošovu mluvu Oliva. Zároveň oceňuje Bartošovu snahu. „Není to úplně dobré, to musím říct,  ale výrazně se snaží,“ glosoval vysokoškolský pedagog.

Oliva pochválil také předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Tu lichotka potěšila. „Pro mě je vždy důležitá autenticita. Nestylizovat se do něčeho, co nejsem,“ popsala svůj styl projevu politička. Zároveň prozradila, že se drží zásady přiznat si své chyby a nedostatky.

V zásadě se ale mluvený projev politiků podle Olivy postupně zlepšuje. „Doba pánů Jandáků a jiných poslanců, kteří opravdu mluvili jako ze čtvrté cenové skupiny, tak ta už je snad opravdu za námi,“ dodal optimisticky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podle Konečné Putin vysílá signály o míru. Útoky zbraní NATO na Rusko dráždíme hada bosou nohou

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie