Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lipavský: Na Česko od loňska útočí hackeři spojení s ruskou GRU, chtějí nás destabilizovat

„Česko je opakovanými kybernetickými útoky státních aktérů znepokojeno. Jsme odhodláni na toto neakceptovatelné jednání důrazně reagovat společně s evropskými i mezinárodními partnery,“ uvedlo ministerstvo zahraničí na svém webu. Vyzvalo Ruskou federaci, aby těchto aktivit zanechala. Česko zaznamenává zvýšené aktivity Ruska v oblasti kyberútoků a kyberšpionáže již delší dobu, registruje vyšší desítky útoků na infrastrukturu. Na možné cíle […]
Menej ako 1 min. min.

„Česko je opakovanými kybernetickými útoky státních aktérů znepokojeno. Jsme odhodláni na toto neakceptovatelné jednání důrazně reagovat společně s evropskými i mezinárodními partnery,“ uvedlo ministerstvo zahraničí na svém webu. Vyzvalo Ruskou federaci, aby těchto aktivit zanechala.

Česko zaznamenává zvýšené aktivity Ruska v oblasti kyberútoků a kyberšpionáže již delší dobu, registruje vyšší desítky útoků na infrastrukturu. Na možné cíle však ČR důsledně dohlíží a například s Německem si denně vyměňuje informace. O většině hrozeb se veřejnost nedozví, jsou zlikvidovány již v počátcích, řekl k tomu v pátek ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po setkání s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou.

Rakušan potvrdil, že kyberútoky opravdu způsobuje ruská vojenská rozvědka GRU. „Pokud se podíváme na ministerstvo vnitra, tak různé útoky na naše složky nebo na naše systémy jako takové jsou v různé míře na denní bázi,“ uvedl ministr.

Severoatlantická rada i unijní diplomacie ve stejný den na vyjádření české a německé vlády o kyberútocích podporovaných Ruskem ostře reagovaly. Vývoj podle spojenců ukazuje, že hackerské skupiny se neustále snaží alianci destabilizovat.

Severoatlantická aliance zdůraznila, že stojí po boku Česka a Německa a silně odsuzuje nekalé kybernetické aktivity s cílem podkopat demokratické instituce a svobodnou společnost. Útoky, které podle Berlína cílily na německou vládní sociální demokracii a zbrojní průmysl, odsuzuje také Evropská unie, uvedl v prohlášení také šéf diplomatické služby EU Josep Borrell.

Připravujeme podrobnosti.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie