Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Listy fialky žltnú a vädnú? Takto môžete obnoviť jej zdravie

3.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IH82). Fialka, alebo skôr senpólia, je mimoriadne obľúbená rastlina, ktorá dodá farbu nejednému okennému parapetu. Jej nároky na starostlivosť nie sú príliš zložité, a preto ju toľko ľudí rado pestuje. Bohužiaľ, aj zdanlivo ľahko pestovateľné rastliny môžu niekedy spôsobovať problémy. Ak vaša africká fialka vädne alebo sa na jej […]
Menej ako 1 min. min.

3.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IH82).

Fialka, alebo skôr senpólia, je mimoriadne obľúbená rastlina, ktorá dodá farbu nejednému okennému parapetu. Jej nároky na starostlivosť nie sú príliš zložité, a preto ju toľko ľudí rado pestuje. Bohužiaľ, aj zdanlivo ľahko pestovateľné rastliny môžu niekedy spôsobovať problémy. Ak vaša africká fialka vädne alebo sa na jej listoch objavia žlté škvrny, zistite, ako tomu účinne zabrániť.

Prečo fialové listy žltnú a vädnú? Príčiny možno nájsť v jednoduchých chybách v starostlivosti.
Foto: shutterstock/IH82

Africká fialka je črepníková rastlina, ktorá si získala srdcia milovníkov pestrých kvetov, ktoré môžu zdobiť parapety aj počas celého roka. Pomerne ľahko sa o ňu stará, zvládne to dokonca aj začiatočník. Čo však v prípade, že ľahko pestovateľná kvetina začne vädnúť alebo sa jej na listoch objavia žlté škvrny? Buďte si istí, že na to poznáme odpoveď.

Prečo má africká fialka žlté listy? Je to dôsledok jednoduchej chyby

Africká fialka pochádza z horských oblastí východnej Afriky. Vďaka svojmu pôvabu a pomerne jednoduchému pestovaniu si získala srdcia mnohých ľudí na celom svete. Veď nič neprináša takú radosť ako kvet, ktorý môže kvitnúť po celý rok.

Jedným z charakteristických znakov tejto rastliny sú listy, ktoré nadobúdajú jemný a zamatový charakter. Práve na nich sa niekedy môžu objaviť žlté škvrny, ktoré vedú k odumieraniu tkaniva. To nielenže vyzerá nevzhľadne, ale zároveň rastlinu oslabuje. Prečo k tomu dochádza?

Riešenie je jednoduchšie, ako si myslíte. Je ním namáčanie týchto chlpatých listov pri zalievaní. Uponáhľanosť alebo chvíľková nepozornosť pri zásobovaní rastliny vodou môže mať za následok, že sa listy namočia a potom sa na nich objavia žlté škvrny.

Žlté škvrny sa na listoch objavia v dôsledku ich namočenia pri polievaní.
Foto: shutterstock/Anna_Huchak

Bohužiaľ, tejto jednoduchej chybe sa pri tejto rastline nedá tak ľahko vyhnúť, pretože husté lístie v blízkosti substrátu túto úlohu neuľahčuje. V prípade afrických fialiek sa preto odporúča zalievať zospodu, a to tak, že kvetináč s rastlinou umiestnite do nádoby naplnenej vodou. Je to jednoduchý a účinný spôsob, ako zabrániť väčšiemu žltnutiu listov vašej obľúbenej rastliny.

Príčiny vädnutia fialiek a ako sa s nimi vysporiadať

Okrem žltých škvŕn na listoch môže byť častým problémom aj vädnutie. To môže byť spôsobené nielen zvlhčením listov, ale aj nadmerným zavlažovaním. Je to jedna z najčastejších príčin zlého stavu africkej fialky. Áno, pre túto rastlinu je dôležitý vlhký, ale nie intenzívne premočený substrát. Ak je už mokrý, treba ho nechať vyschnúť.

Vädnutie listov môže byť spôsobené aj nevhodnou teplotou. Nevhodná teplota, aká? Africké fialky najlepšie rastú, keď teplomer ukazuje 20 až 25 stupňov Celzia. Nižšie hodnoty môžu viesť k vädnutiu. Je síce pravda, že takéto teploty sa v súčasnosti ťažko dosahujú, ale aj to treba mať na pamäti. Najmä preto, že za nižšie hodnoty môže byť okrem iného zodpovedný prievan.

Treba mať na pamäti aj to, že vädnutie môže byť spôsobené aj sivou plesňou, v takom prípade by ste mali okamžite konať. Na tento účel je dobré odstrániť všetky napadnuté časti rastliny a postriekať ju fungicídom. Takisto je vhodné zabezpečiť fialke čo najlepšie podmienky, aby sa mohla vrátiť do dobrej kondície. Do úvahy treba brať aj iných škodcov a choroby, ktoré tiež môžu spôsobiť vädnutie alebo žltnutie listov.

Senpólia alebo africká fialka je črepníková rastlina, ktorá farebne zdobí mnohé parapety.
Foto: shutterstock/marvelouscity

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nestriekajte listy týchto rastlín! Môžete im ublížiť a rýchlo uhynú

Fialky tento exotický nápoj milujú. Zalievajte ich týmto spôsobom a rozkvitnú kvetmi

The post Listy fialky žltnú a vädnú? Takto môžete obnoviť jej zdravie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie