Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Listy orchideí zožltli? Môže za to táto zdanlivo triviálna chyba

04.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Afra Asy-Syifa). Orchidey sú nádherné kvety, ktoré svojimi farebnými kvetmi efektne ozdobia váš domov. Naše oči sa z nich budú tešiť ešte dlho, ak budeme dodržiavať najdôležitejšie pravidlá starostlivosti o tieto exempláre. Čo však robiť, keď rastline začnú žltnúť listy? Kvetinárstvo má riešenie. Ako sa starať o orchidey?Foto: shutterstock/Afra […]
Menej ako 1 min. min.

04.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Afra Asy-Syifa).

Orchidey sú nádherné kvety, ktoré svojimi farebnými kvetmi efektne ozdobia váš domov. Naše oči sa z nich budú tešiť ešte dlho, ak budeme dodržiavať najdôležitejšie pravidlá starostlivosti o tieto exempláre. Čo však robiť, keď rastline začnú žltnúť listy? Kvetinárstvo má riešenie.

Ako sa starať o orchidey?
Foto: shutterstock/Afra Asy-Syifa

Orchidey sú vo viac ako 40 druhoch. Líšia sa tvarom a farbou kvetov. Tieto rastliny sú pomerne náročné na pestovanie. Navyše niekedy ich listy začnú žltnúť. Príčinou môže byť choroba alebo nesprávna starostlivosť. Preto sa oplatí zvážiť tieto dve možnosti.

Žltnutie listov orchideí v dôsledku nesprávnej starostlivosti. Ako sa starať o rastlinu?

Prvou príčinou žltnutia listov orchideí je príliš veľa vody v kvetináči. Premočená rastlina správne neabsorbuje živiny, čo spôsobuje, že stráca farbu aj pevnosť listov.

V tomto prípade by ste mali orchideu presadiť do nového črepníka a začať ju primerane polievať. Ak neviete odhadnúť, koľko vody kvetina potrebuje, dajte do kvetináča raz za týždeň tri kocky ľadu. Vďaka tejto metóde stimulujete rastlinu k tvorbe nových púčikov.

Orchidea zožltne, pretože nemá správnu teplotu. V lete má byť 24 stupňov Celzia a v zime 18 stupňov Celzia.

Listy rastliny môžu tiež zožltnúť kvôli zlému umiestneniu. Pamätajte, že kvetina uprednostňuje miesta s rozptýleným svetlom. Preto je najlepšie umiestniť ho na parapet východného alebo západného okna.

Listy orchideí žltnú v dôsledku choroby. Ako zachrániť rastlinu?

Keď listy orchidey zožltnú a začnú sa vráskať, máme zrejme dočinenia s chorobami ako chloróza, hniloba či fuzáriová pleseň.

Chloróza inhibuje rast rastlín a kvitnutie kvetov. Choroba spôsobuje žltnutie listov. V tejto situácii by sme mali odstrániť infikované časti, ako v prípade hniloby. Nezabudnite to urobiť čistým nástrojom.

Fuzarióza sa pozná podľa žltnutia a následne hnednutia listov. S touto chorobou je najjednoduchšie bojovať. Všetko, čo musíte urobiť, je poliať orchideu mäkkou vodou a hnojiť, kým pH pôdy nedosiahne 4,5 až 6 úrovní kyslosti.

V prípade týchto chorôb môžeme nakoniec použiť fungicíd. Tento špecializovaný rastlinný prostriedok bojuje proti infekcii a ničí hubové patogény.

Orchidea.
Foto: shutterstock/Pictures_for_You

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nastrúhajte avokádové semienka a zalejte ich vodou. Ráno rastliny postriekajte. Hromadné napadnutie okamžite ustane

Dracaena sa zazelená šťastím, keď do nej nalejete tento „koktejl“. Žlté listy zmiznú bez stopy

The post Listy orchideí zožltli? Môže za to táto zdanlivo triviálna chyba appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie