Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Listy paradajok sa krútia? To by mohla byť príčina

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photoPOU). Nepodceňujte skutočnosť, že sa listy paradajok krútia, pretože ich stav môže byť vážnejší, ako si myslíte. Príčinou sú s najväčšou pravdepodobnosťou základné chyby v starostlivosti. Môžete ich napraviť, ale najprv musíte zistiť, čo konkrétne sa vašim sadeniciam deje. Na tento účel si pozorne prezrite listy svojich paradajok z […]
2 min.

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photoPOU).

Nepodceňujte skutočnosť, že sa listy paradajok krútia, pretože ich stav môže byť vážnejší, ako si myslíte. Príčinou sú s najväčšou pravdepodobnosťou základné chyby v starostlivosti. Môžete ich napraviť, ale najprv musíte zistiť, čo konkrétne sa vašim sadeniciam deje. Na tento účel si pozorne prezrite listy svojich paradajok z oboch strán.

Kučeravosť listov paradajok môže byť príčinou nedostatku, závažného ochorenia alebo napadnutia škodcami.
Foto: shutterstock/photoPOU

Pestovanie paradajok si vyžaduje pravidelnú starostlivosť o sadenice. Ak rastlinám poskytnete správne podmienky a budete sa o ne starať, v lete by sa vám mali odvďačiť šťavnatými plodmi.

Aj malá chyba v starostlivosti o kríky však môže mať následky. Akonáhle si všimnete, že sa listy vašich paradajok krútia, reagujte rýchlo, pretože to môže byť znakom toho, že s rastlinami nie je niečo v poriadku.

Listy paradajok sa stáčajú nahor? Je to znamenie, že ste ich zasadili na nesprávne miesto

Listy paradajok vám môžu veľa napovedať o stave rastliny. Ak sa krútia smerom nahor a sú viditeľne pokrútené, pravdepodobne boli zasadené na príliš slnečnom mieste. Sadenice paradajok potrebujú pre zdravý rast slnečné svetlo, ale jeho nadbytok im môže uškodiť. Miesto, kde rastú, by preto malo byť svetlé, ale mierne zatienené.

Listy skrútené nahor znamenajú, že paradajky majú príliš veľa slnka.
Foto: shutterstock/ANDREW PROFOTO

Listy sa krútia smerom nadol? Možno prehnojujete

Ak sa listy krútia nadol, môže to byť znamenie, že ste prehnali hnojenie dusíkatými živinami. Začínajúci záhradníci si často neuvedomujú, že príliš veľa tohto prvku v pôde môže byť pre sadenice škodlivé. Namiesto toho, aby kríky paradajok posilnil, spôsobuje ich oslabenie, čím sú listy tmavšie, tenšie a náchylnejšie na poškodenie.

Listy sa krútia a majú tmavé vrcholy? Je to príznak nedostatku

Zvlnené listy paradajok s tmavými vrcholmi svedčia o vážnom nedostatku vápnika. V takejto situácii je najlepšie skontrolovať pH pôdy, v ktorej sadenice rastú, a v prípade potreby použiť hnojivo na doplnenie minerálu.

Listy paradajok sa krútia a lepia? Pravdepodobne obeť škodcov

Rýchla reakcia je potrebná aj vtedy, keď sa listy paradajok krútia a sú lepkavé. Deformácia v kombinácii s lepkavými zvyškami často znamená napadnutie škodcami, ako sú napríklad vošky. V tomto prípade sa ešte viac neoplatí čakať, pretože to môže sadenice úplne zničiť. Problém by mal vyriešiť ekologický prípravok proti škodcom na paradajky zo záhradkárskeho obchodu alebo domáci prípravok na báze octu.

Vošky v záhrade sú jedným z najbežnejších škodcov rastlín. Ich kŕmenie na listoch paradajok môžete ľahko rozpoznať.
Foto: shutterstock/Mironmax Studio

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajky ako sen? Zakopte ich do zeme a tešte sa z úrody

Najčastejšie choroby paradajok. Ako sa s nimi vysporiadať?

The post Listy paradajok sa krútia? To by mohla byť príčina appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie