Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lízání zmrzliny do školních osnov, navrhují vědci. Dětem podle nich chybí i hrabání se v zemi

Doporučení pro zlepšení přírodovědného vzdělávání vydala Královská chemická společnost ve spolupráci s vědci z oblastí fyziky a biologie, kteří věří, že takovéto „zásadní zkušenosti“ přispějí k výuce základních vědeckých konceptů, kterým by mělo rozumět každé dítě, a zároveň pomohou snížit nerovnosti v oblasti přírodovědného a technického vzdělávání. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Časté přeskakování videí na sítích […]
Menej ako 1 min. min.

Doporučení pro zlepšení přírodovědného vzdělávání vydala Královská chemická společnost ve spolupráci s vědci z oblastí fyziky a biologie, kteří věří, že takovéto „zásadní zkušenosti“ přispějí k výuce základních vědeckých konceptů, kterým by mělo rozumět každé dítě, a zároveň pomohou snížit nerovnosti v oblasti přírodovědného a technického vzdělávání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Časté přeskakování videí na sítích vede k větší nudě, ukázala studie. Popsala hlavní problém

Například lízání zmrzliny patří podle expertů do školních osnov, protože dětem ukazuje důležité vědecké koncepty, jako je zahřívání, chlazení a působení teploty.

„Jedno z doporučení pro chemii zní, že do 11 let by všechny děti měly začít chápat, jak působí teplota a jak může zahřívání a ochlazování měnit věci,“ vysvětluje návrh Aylin Ozkanová z Královské chemické společnosti. „Jaká lepší rekvizita může učiteli pomoci to vysvětlit než zmrzlina? Takovéto zásadní zkušenosti podporují učení na osobní úrovni, a proto se domníváme, že by měly být součástí učebních osnov,“ doplnila.

Fyzikové si zase přejí, aby ve výuce dostaly prostor i světlo a hudba, a biologové by rádi viděli, jak děti ve škole pěstují zeleninu a učí se o recyklaci. „Ne všechny děti mají přístup k zahradě nebo školním pozemkům, a my chceme, aby děti poznávaly svět kolem sebe, a zároveň chceme podpořit učitele, aby zapojovali vědu do každodenních činností,“ uvedla Lauren McLeodová z Královské biologické společnosti.

Anglický úřad pro dohled nad školstvím Ofsted nedávno vyjádřil přesvědčení, že se přírodním vědám na základních školách věnuje příliš málo času a že hrozí jejich vytlačení z učebních osnov. Někteří žáci podle úřadu celé pololetí neměli žádný přírodovědecký předmět.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cigarety by měly stát dvakrát tolik, míní expertka. Navrhla i další opatření

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie