Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lochman: Odchod ukrajinských branců se může Česku prodražit. Zůstanou tu po nich ženy a děti

Téma návratu ukrajinských mužů na Ukrajinu je podle Ondřeje Koláře velice bolestivé a komplikované. „Česká republika jako spojenec Ukrajiny má povinnost při ní stát i v těchto nepříjemných rozhodnutích. Musíme tady vést tu debatu, jestli je něco takového vůbec možné,“ sdělil Kolář. Míní, že by se Česko mělo zasadit o nalezení celoevropského řešení problematiky. TOP […]
Menej ako 1 min. min.

Téma návratu ukrajinských mužů na Ukrajinu je podle Ondřeje Koláře velice bolestivé a komplikované. „Česká republika jako spojenec Ukrajiny má povinnost při ní stát i v těchto nepříjemných rozhodnutích. Musíme tady vést tu debatu, jestli je něco takového vůbec možné,“ sdělil Kolář. Míní, že by se Česko mělo zasadit o nalezení celoevropského řešení problematiky. TOP 09 prý záležitost za dva týdny přednese na koaliční radě.

ČTĚTE TAKÉ: Nová ofenziva Rusů? Pokoušejí se prolomit obranu v pohraničí Charkovské oblasti, tvrdí Kyjev

S potřebou celoevropského řešení souhlasí i Ondřej Lochman, avšak zdůraznil ekonomické následky, které by odchod ukrajinských mužů z Česka měl. „Musíme si uvědomit, kolik jich je zaměstnáno například ve stavebnictví. Co to bude znamenat pro naše firmy? Většina z nich tu nepobírá dávky a pracuje,“ pronesl Lochman a připomněl, že po řadě ukrajinských mužů by tu nejspíše zůstaly jejich ženy a děti, což by mohlo představovat další zátěž pro státní rozpočet.

Podle Radka Kotena (SPD) je důležité, aby se při řešení problému Česká republika řídila mezinárodními úmluvami a právem. Považuje také za nutné začít jednat o míru. „Ukrajinci už pravděpodobně nevěří ve vítězství a nechtějí umřít na sklonku války. Já se jim ani nedivím, že se nechtějí vracet,“ uvedl Koten. O celoevropském řešení však má své pochybnosti. „Od roku 2015 jsme tu měli migrační krizi a Evropa se nebyla schopná za devět let shodnout na nějakém funkčním migračním paktu. Opravdu si nedokážu představit, že by to nyní dokázala během měsíce,“ dodal Koten.

Se srovnáváním současné situace a migrační krize nesouhlasí europoslanec Ondřej Kovařík (ANO). „Ukrajinci tady jsou v současné chvíli pod dočasnou ochranou, což je jiný status, a myslím si, že bychom se v Evropě měli být schopni bavit o tom, jak Ukrajině případně vyjít vstříc,“ řekl Kovařík. Samostatný postup České republiky pak podle něj nedává smysl mimo jiné i proto, že Ukrajinci by jednoduše odešli do dalších evropských zemí, kde by jim bylo umožněno zůstat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nápor na slovenskou hranici sílí. Ukrajinci prchají před odvodem, za útěk platí horentní sumy

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie