Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Loni byl ve Vietnamu Biden, teď přijel Putin. Analýza ukazuje, co Hanoj od Ruska čerpá

V Severní Koreji se v týdnu Putinovi dostalo pompézního přivítání a s podobným nadšením teď otevřel ruskému prezidentovi náruč i Vietnam. Znovu přišly na řadu objetí, vojenské přehlídky, květiny a politické úsměvy. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin a Kim si dávali přednost u limuzíny, v pozadí upekli dohodu. CNN píše, co chtěla KLDR Ruský prezident do […]
Menej ako 1 min. min.

V Severní Koreji se v týdnu Putinovi dostalo pompézního přivítání a s podobným nadšením teď otevřel ruskému prezidentovi náruč i Vietnam. Znovu přišly na řadu objetí, vojenské přehlídky, květiny a politické úsměvy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin a Kim si dávali přednost u limuzíny, v pozadí upekli dohodu. CNN píše, co chtěla KLDR

Ruský prezident do Vietnamu dorazil, aby podtrhl spojenectví obou zemí, které sahá hluboko do éry Sovětského svazu, informovala CNN. Vietnamský prezident To Lam dal během návštěvy najevo, že chce vztahy s Kremlem dále rozvíjet.

„Jsme vděčni našim vietnamským přátelům za jejich vyvážený postoj k ukrajinské krizi a za jejich snahu usnadnit hledání praktických cest k jejímu mírovému urovnání. To vše je plně v souladu s duchem a povahou našich vztahů,“ řekl Putin.

Podle odborníků jde z pohledu Kremlu výhradně o reklamu, která má dokázat, že Rusko má přátele i přes sankce Západu. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby označil Putinovo turné po Asii za „ofenzivu šarmu“.

Vietnam je podle listu The New York Times závislý na Rusku zejména z vojenského hlediska. Jeho armádní arzenál se zhruba z 60 až 70 procent sestává z ruského, potažmo sovětského vybavení. Moskva dodává Hanoji pobřežní obranné systémy, lodě, ponorky, stíhačky a další vojenskou techniku.

A páteří vietnamské tankové divize jsou ruské stroje T-90. Hanoj tak závisí na Moskvě i z hlediska náhradních dílů. Vzhledem k probíhající válce na Ukrajině ale hledá i jiné partnery.

„V posledních měsících se obrátil na země jako Jižní Korea, Japonsko a Česká republika jako na alternativní zdroje zbraní. Snaží se také vybudovat vlastní obranný průmysl. Vietnam se obrátil i na Indii, dalšího bývalého sovětského spojence, se žádostí o modernizaci některých svých zbraní,“ uvedl The New York Times.

Američané se na Vietnam zlobí

Vietnam to ostatně nehraje na všechny strany pouze vojensky, ale i politicky. Teprve v září navštívil tuto asijskou zemi americký prezident Joe Biden a těšil se ze zlepšujících se vztahů s Hanojí. Washington je proto nyní v šoku, že se Vietnam znovu paktuje s Ruskem.

Americké velvyslanectví ve Vietnamu před příjezdem ruské hlavy státu zdůraznilo, že „žádná země by neměla dávat Putinovi prostor pro propagaci jeho agresivní války na Ukrajině a umožňovat mu normalizovat jeho zvěrstva“.

„Z vietnamského pohledu je Rusko stále vnímáno jako důležitý partner s hlubokými historickými vazbami, který hraje důležitou roli v obranné a bezpečnostní politice Vietnamu,“ uvedl Le Hong Hiep, vedoucí pracovník programu vietnamských studií na singapurském institutu ISEAS – Yusof Ishak.

„Vietnam si ale dává pozor, aby nebyl vnímán jako příliš blízký Rusku. USA a jejich spojenci hrají ve vietnamské bezpečnosti a ekonomickém rozvoji mnohem významnější roli,“ doplnil.

Podle analytiků ze současné návštěvy Putina ve Vietnamu profituje Rusko, Hanoji naopak může reputačně uškodit.

Vietnam patřil mezi několik zemí jihovýchodní Asie, které se minulý týden zdržely účasti na celosvětovém summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Toho se zúčastnilo zhruba 100 zástupců zemí a mezinárodních organizací.

„Naděje Západu na izolované Rusko se nenaplňují, protože Putin zvyšuje své kontakty se spřátelenými zeměmi a úsilí o nastolení nového globálního řádu v opozici vůči Západu,“ uzavírá CNN.

VIDEO: Putin a Kim si dávali přednost u limuzíny, v pozadí upekli dohodu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie