Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ľudia ich zneužívajú rôznymi spôsobmi. Nevedia, že si tým škodia. Ako vytiahnuť kliešťa?

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mirko Graul). Invázia kliešťov je v plnom prúde. Keď už nejakého chytíme a podarí sa mu do nás zahryznúť, hľadáme spôsoby, ako ho bezpečne vytiahnuť. Žiaľ, mnohí ľudia opakujú stále tie isté chyby. Pritom si môžeme vážne ublížiť. Invázia kliešťov je v plnom prúde. Keď už nejakého chytíme a […]
Menej ako 1 min. min.

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mirko Graul).

Invázia kliešťov je v plnom prúde. Keď už nejakého chytíme a podarí sa mu do nás zahryznúť, hľadáme spôsoby, ako ho bezpečne vytiahnuť. Žiaľ, mnohí ľudia opakujú stále tie isté chyby. Pritom si môžeme vážne ublížiť.

Invázia kliešťov je v plnom prúde. Keď už nejakého chytíme a podarí sa mu do nás zahryznúť, hľadáme spôsoby, ako ho bezpečne vytiahnuť.
Foto: shutterstock/Mirko Graul

Ako vytiahnete kliešťa? Keď sa nám nejaký zahryzne, mnohí ľudia v panike hľadajú na internete informácie o tom, ako to urobiť bezpečne. A nie raz sa nám to skutočne podarí zistiť. Niektorí sa však namiesto istoty ponoria do hlbín vlastnej pamäti a spomienok. Tie niekedy hovoria hlasom matky alebo starých rodičov a vôbec sa nezhodujú s tým, čo dnes hovoria medici.

Ako správne odstrániť kliešťa? Nechajte maslo v chladničke

Náš vnútorný hlas niekedy hovorí: „Vezmi maslo!“ alebo ešte horšie: „Spáľ ho!“. To sú celkom bežné spôsoby, ktoré sa zvyknú používať na zbavenie sa kliešťa. Niektorí ľudia ich vyťahujú aj násilím. Žiaľ, nie je to ani účinné, ani bezpečné. Môže to viesť k tomu, že obsah jeho tela sa dostane do tela nášho. Tomuto by sme sa rozhodne mali vyhnúť. Ako to teda urobiť správne?

Ako sa zbaviť kliešťa? Dermatológ: Nestresujte sa tým!

Na túto otázku odpovedal dermatológ Dr. Daniel Sugai. Vo videu na svojom Instagrame uviedol nesprávnu metódu, ktorú stále používa mnoho ľudí, a to vypálenie kliešťa rozžeravenou zápalkou. Odborník vysvetlil, že jedinou správnou metódou zostáva tá istá. A nezáleží na tom, či kliešť prenikol do kože na hlave alebo pod kolenom (čo sa stáva veľmi často).

Vezmite pinzetu, priložte ju čo najbližšie ku koži, stlačte a vytiahnite kliešťa rovno von. Nemažte ho vazelínou ani ho nezneužívajte zápalkou, pretože ak ho budete namáhať, existuje väčšie riziko, že sa jeho obsah dostane priamo pod kožu

POZNÁMKA: Nie každý kliešť prenáša nebezpečné baktérie, ale niekedy áno. Najčastejšie ide o boreliózu, babeziózu alebo kliešťovú meningitídu. Po odstránení kliešťa je preto dôležité sledovať vašu celkovú pohodu a miesto uhryznutia, kde sa môže objaviť špecifický erytém. Pred kliešťovou encefalitídou sa môžeme chrániť očkovaním.

Nástroje na odstraňovanie kliešťov

V lekárňach si môžeme kúpiť rôzne nástroje na lepšie odstránenie kliešťov. Sú to pinzety, kliešte, špeciálne karty alebo lasá. Umožňujú zachytiť kliešťa čo najbližšie ku koži a bezpečne ho odstrániť. Je dobré mať ich so sebou, keď idete do lesa alebo sa chystáte chodiť vo vysokej tráve.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je len február a kliešte sa už hostia. Odborníci varujú

Lietajúce kliešte – ohrozuje nás táto desivá pliaga?

The post Ľudia ich zneužívajú rôznymi spôsobmi. Nevedia, že si tým škodia. Ako vytiahnuť kliešťa? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie