Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Má blahodarný účinok na črevá. Má viac bielkovín a menej kalórií ako prírodný jogurt

Hľadáte zdravú a chutnú alternatívu prírodného jogurtu? Siahnite po kefíre! Tento fermentovaný mliečny nápoj je skutočnou výživovou bombou, bohatou na bielkoviny, vápnik, probiotiká, ako aj vitamíny a minerály. Kefír má nielen viac bielkovín a menej kalórií ako jogurt, ale obsahuje aj 3-krát viac probiotík! Kefír je fermentovaný mliečny nápoj, ktorý si získava popularitu pre svoje […]
Menej ako 1 min. min.

Hľadáte zdravú a chutnú alternatívu prírodného jogurtu? Siahnite po kefíre! Tento fermentovaný mliečny nápoj je skutočnou výživovou bombou, bohatou na bielkoviny, vápnik, probiotiká, ako aj vitamíny a minerály. Kefír má nielen viac bielkovín a menej kalórií ako jogurt, ale obsahuje aj 3-krát viac probiotík!

Kefír je fermentovaný mliečny nápoj, ktorý si získava popularitu pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Je výbornou alternatívou prírodného jogurtu, najmä pre ľudí, ktorí hľadajú výrobok s vyšším obsahom bielkovín a nižším obsahom kalórií. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ako sa kefír vyrába, aké sú jeho výživové hodnoty a prečo sa ho oplatí zaradiť do každodenného jedálnička.

Kefír verzus jogurt: podobnosti a rozdiely

Kefír aj jogurt sa vyrábajú z pasterizovaného mlieka, zvyčajne kravského. Rozdiel spočíva v spôsobe fermentácie. Do jogurtu sa pridáva „štartovacia kultúra“ špecifických bakteriálnych kmeňov, zatiaľ čo kefír sa fermentuje pomocou kefírových zŕn, symbiózy baktérií a kvasiniek.

Kefír – bohatstvo výživových hodnôt

Kefír má o niečo menej kalórií ako jogurt (104 kcal oproti 107 kcal v pohári), ale viac bielkovín (9 g oproti 8 g). Je tiež bohatým zdrojom vápnika, fosforu, selénu, zinku, riboflavínu, kyseliny pantoténovej, vitamínu B12 a vitamínu A. Okrem toho kefír ako jediný z uvedených výrobkov obsahuje vitamín D.

Kefír – kráľ probiotík

Hlavnou výhodou kefíru oproti jogurtu je jeho obsah probiotík. Kefír obsahuje až 3-krát viac živých a aktívnych bakteriálnych kultúr (približne 12) a 15 až 20 miliárd jednotiek tvoriacich kolónie (CFU). Pre porovnanie, jogurt má do 5 aktívnych kultúr a 6 miliárd CFU.

Kefír a intolerancia laktózy

V dôsledku fermentácie kefír aj jogurt obsahujú malé množstvo laktózy. Štúdie ukazujú, že konzumácia týchto výrobkov môže zlepšiť trávenie laktózy u ľudí s laktózovou intoleranciou.

Kefír alebo jogurt? Výber je na vás!

Kefír aj prírodný jogurt (verzia bez cukru) sú zdravé a výživné produkty, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Výber medzi nimi závisí od vašich individuálnych preferencií a potrieb.

Ako si vybrať najlepší kefír?

Pri výbere kefíru sa oplatí venovať pozornosť jeho zloženiu. Najlepší je prírodný kefír bez pridaného cukru alebo umelých príchutí. Dôležité je tiež, aby bol kefír čerstvý a skladovaný v správnych podmienkach (v chladničke).

Kefír sa dá konzumovať mnohými spôsobmi. Môže sa piť samostatne, pridávať do müsli, ovsených vločiek, smoothies alebo koktailov. Kefír sa hodí aj ako základ omáčok, dipov a marinád.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie