Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Macinka ostře k ODS: Parazitujete na válce. Kdyby byl Fiala jako Orbán, nemusely umírat děti

„V posledních dnech slyšíme od ODS na adresu nové frakce Patrioti pro Evropu výroky, že má prosazovat ruské zájmy. A já bych proto rád vyzval předsedu vlády a ODS: Přestaňte parazitovat na ukrajinské válce a utrpení, které se tam děje. Jiný program než válku nemáte, a kdyby skončila, tak se vytratí smysl vaší existence,“ vzkázal […]
Menej ako 1 min. min.

„V posledních dnech slyšíme od ODS na adresu nové frakce Patrioti pro Evropu výroky, že má prosazovat ruské zájmy. A já bych proto rád vyzval předsedu vlády a ODS: Přestaňte parazitovat na ukrajinské válce a utrpení, které se tam děje. Jiný program než válku nemáte, a kdyby skončila, tak se vytratí smysl vaší existence,“ vzkázal na tiskové konferenci koalice Macinka.

ČTĚTE TAKÉ: Výsledky eurovoleb platí. Šojdrová se stížností neuspěla, zpochybňovala zvolení Koláře

Reagoval tak na pondělní slova Fialy, který na sociální síti X napsal, že nová frakce „slouží vědomě, či nevědomě zájmům Ruska a ohrožuje tak bezpečnost a svobodu Evropy“. Kriticky a ve stejném duchu se na účet Patriotů pro Evropu vyjadřovali i další členové ODS, například znovuzvolená europoslankyně Veronika Vrecionová.

Nás nerozdělíte

Macinka ve svém projevu porovnával také předsednictví Maďarska a Česka v Radě Evropy. „Když se podíváme na výkon Maďarska a premiéra Viktora Orbána, tak se snaží dělat světovou diplomacii a dostat k jednacímu stolu obě strany. Když tam byl Fiala, plnil jen zelené úkoly a nic jiného. Kdyby měl tehdy desetinu z Orbána, tak dnes možná nemusely umírat děti v nemocnicích zasažených raketami,“ odkazoval na pondělní raketový útok na Kyjev, při němž byla zasažena také dětská nemocnice.

Kriticky se na účet ODS vyjádřil také Šlachta. „Mám pro vás jasný vzkaz: Nás nerozdělíte. Půjdeme do dalších voleb stejně jako nyní a snahy, vzkazovat vašim voličům, že tam je Šlachta se svým schovaným zájmem a všechny vás zavře… tyto snahy na nás neplatí. Měli byste se na to vykašlat a hledět si vlastním zájmů,“ podotkl a zdůraznil, že na výsledek dvou europoslanců jsou v koalici velmi hrdí.

K výsledkům eurovoleb a k vstupu do frakce Patrioti pro Evropu se vyjádřil také nově zvolený europoslanec Filip Turek. „Hodnoty Patriotů jsou shodné s memorandem našich dvou stran – zahrnují kritický přístup ke všem politikám Green Dealu, jsou pro zachování suverenity národních států, proti federalizaci EU, máme i ostré postoje proti masové migraci,“ podotkl Turek.

Nemělo podle něj smysl se tlačit k Evropským konzervativcům a reformistům (ECR), kde nebyl zájem, a navíc ODS vysílala „pověstné signály“, že vstup Přísahy a Motoristů bude blokovat. „Udělali jsme nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli,“ dodal ke vstupu do „nové a silnější“ frakce Turek.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie