Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Macronove nečakané predčasné voľby môžu zmeniť pomery vo Francúzsku. Moody‘s vydala varovanie k ratingu Paríža

Predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku sú negatívne pre úverové hodnotenie krajiny, varovala v utorok ratingová agentúra Moody‘s. Informujeme  na základe správy Reuters. “Tieto predčasné voľby zvyšujú riziká pre fiškálnu konsolidáciu,” uviedla Moody‘s vo vyhlásení v pondelok neskoro večer, pričom ich označila za “úverovo negatívne” z hľadiska ratingu krajiny na úrovni Aa2, čo je jeden stupeň […]
Menej ako 1 min. min.

Predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku sú negatívne pre úverové hodnotenie krajiny, varovala v utorok ratingová agentúra Moody‘s. Informujeme  na základe správy Reuters.

“Tieto predčasné voľby zvyšujú riziká pre fiškálnu konsolidáciu,” uviedla Moody‘s vo vyhlásení v pondelok neskoro večer, pričom ich označila za “úverovo negatívne” z hľadiska ratingu krajiny na úrovni Aa2, čo je jeden stupeň nad ekvivalentným hodnotením agentúr Fitch a S&P Global.

Politická nestabilita

“Potenciálna politická nestabilita je úverovým rizikom vzhľadom na náročný fiškálny obraz, ktorý zdedí budúca vláda,” dodala s tým, že súčasný stabilný výhľad ratingu Francúzska by sa mohol znížiť na negatívny, ak by sa metriky jeho dlhu ďalej zhoršovali.

“Oslabenie záväzku k fiškálnej konsolidácii by tiež zvýšilo tlaky na úverový rating,” upozornila Moody‘s.

Ratingová agentúra S&P zvýšila úverový rating Turecka, ocenila návrat vlády ku klasickej hospodárskej politike

Prezident Emmanuel Macron v pondelok šokoval, keď vypísal predčasné parlamentné voľby po obrovskej prehre vo víkendovom hlasovaní do Európskeho parlamentu s krajne pravicovou stranou Marine Le Penovej.

Macronovo nečakané rozhodnutie sa rovná hodu kockou o jeho politickú budúcnosť. Mohlo by odovzdať veľkú moc krajnej pravici, ktoré bola roky na vedľajšej koľaji a pripraviť ho o post prezidenta tri roky pred skončením mandátu.

Znížený rating

Prvé kolo volieb sa uskutoční 30. júna, necelý mesiac pred začiatkom olympijských hier v Paríži a druhé kolo je naplánované na júl.

Agentúra Moody‘s zdôraznila, že dlhové zaťaženie Francúzska, ktoré už presahuje 110 percent hrubého domáceho produktu, je vyššie ako v iných krajinách s podobným ratingom. A od 70. rokov minulého storočia takmer nepretržite stúpa v dôsledku neustále veľkých štrukturálnych rozpočtových deficitov.

Ako treba investovať a na čo si treba dávať poozr? Odborník upozorňuje na dôležité úskalia (rozhovor)

S&P Global začiatkom tohto mesiaca pre rovnaké obavy znížila rating Francúzska a Moody‘s naznačila, čo ju môže prinútiť nasledovať tento príklad.

“Výhľad a v konečnom dôsledku aj rating by sa mohli posunúť negatívnym smerom, ak by sme dospeli k záveru, že zhoršenie finančnej dostupnosti dlhu, ktorú meriame ako úrokové platby v pomere k príjmom a HDP, bude vo Francúzsku výrazne väčšie ako v krajinách s podobným ratingom,” dodala Moody´s.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie