Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Maďarské predsedníctvo EÚ: Čo chystá v energetike a pri ochrane životného prostredia

Maďarsko preberá po Belgicku 1. júla predsedníctvo v Rade EÚ na ďalších šesť mesiacov. V rámci životného prostredia, energetiky a dopravy sa chce sústrediť na globálny rámec pre biodiverzitu, budúcnosť energetickej politiky, geotermálnu energiu, ale aj na leteckú dopravu. Portál Euractiv sa dozvedel o detailných plánoch maďarského predsedníctva EÚ pre zasadnutia Rady pre životné prostredie, […]
Menej ako 1 min. min.

Maďarsko preberá po Belgicku 1. júla predsedníctvo v Rade EÚ na ďalších šesť mesiacov. V rámci životného prostredia, energetiky a dopravy sa chce sústrediť na globálny rámec pre biodiverzitu, budúcnosť energetickej politiky, geotermálnu energiu, ale aj na leteckú dopravu.

Portál Euractiv sa dozvedel o detailných plánoch maďarského predsedníctva EÚ pre zasadnutia Rady pre životné prostredie, energetiku a dopravu v druhej polovici roku 2024. Plány obsahujú informácie o tom, kedy Budapešť plánuje riešiť jednotlivé existujúce legislatívne návrhy, dohodnúť pozíciu COP29 a predstaviť svoje plány v oblasti geotermálnej energie a tiež načrtávajú časový harmonogram tejto práce.

Rada pre životné prostredie

Maďarské predsedníctvo má v úmysle zohrávať významnú úlohu pri definovaní cieľov európskej environmentálnej a klimatickej politiky na nasledujúci legislatívny cyklus. Naplánované sú dve zasadnutia Rady pre životné prostredie.

Prvé sa uskutoční 14. októbra v Luxemburgu a bude sa zameriavať na medzinárodné rokovania. Predsedníctvo sa bude snažiť dosiahnuť dohodu o európskych rokovacích pozíciách pred COP29 o klíme, ktorá sa uskutoční od 11. do 22. novembra v Azerbajdžane, a pred rokovaniami o Dohovore o biologickej diverzite (CBD), ktoré sa budú konať od 21. októbra do 1. novembra v Kolumbii.

Maďarské predsedníctvo plánuje podporiť zavedenie globálneho rámca pre biodiverzitu z Kunmingu a Montrealu a uskutočniť výmenu názorov medzi krajinami EÚ pred piatym zasadnutím Medzivládneho rokovacieho výboru pre medzinárodný právne záväzný nástroj o znečistení plastmi (INC-5), ktoré bude prebiehať od 25. novembra do 1. decembra v juhokórejskom Pusane.

Maďarsko nedodržalo rozsudok o azylovej politike, musí zaplatiť pokutu 200 miliónov eur

Súdny dvor Európskej únie ešte v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo pravidlá práva Únie, najmä pokiaľ ide o konania týkajúce sa poskytovania medzinárodnej ochrany a návratu neoprávnene sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov tretích krajín.

V decembri sa bude diskutovať o implementácii stratégie EÚ v oblasti chemických látok.

Druhé zasadnutie Rady pre životné prostredie sa bude konať 17. decembra v Bruseli, kde sa ministri budú snažiť dosiahnuť všeobecný súhlas s nariadením o predchádzaní stratám plastového granulátu. Budú tiež diskutovať o pokroku v súvislosti s nariadením o obehovom konštrukčnom dizajne vozidiel a nakladaní s vozidlami po skončení ich životnosti.

Nelegislatívne činnosti budú zahŕňať diskusie o cieľoch klímy do roku 2040.

Okrem už spomínaných summitov o klíme a životnom prostredí to bude aj 16. konferencia zmluvných strán Dohovoru o boji proti dezertifikácii a zasadnutie zmluvných strán Dohovoru o vode.

Rada pre energetiku

Rada pre energetiku sa bude konať dvakrát. Zasadnutie 15. októbra ešte nemá podrobný program, ale na zasadnutí 16. decembra sa plánuje výmena názorov o národných energetických a klimatických plánoch krajín a budúcnosti energetickej politiky a riadení energetickej únie.

V ten istý deň sa na schválenie predložia závery o podpore využívania geotermálnej energie.

Rada pre dopravu

Rada pre dopravu sa zíde 5. decembra na diskusiu o smerovaní nariadenia o právach cestujúcich v leteckej doprave a dohodnutí všeobecného smerovania k smernici o kombinovanej doprave, nariadeniu o právach cestujúcich počas multimodálnej dopravy a smernici o zákaze riadiť motorové vozidlá.

Maďarsko tiež uviedlo niekoľko aktuálnych legislatívnych návrhov, ktoré plánuje riešiť počas tohto zasadnutia, vrátane nariadenia o započítavaní emisií skleníkových plynov z dopravy, smernice o vodičských preukazoch, nariadenia o kapacite železníc, smernice o harmonizovaných riečnych informačných službách a nariadenia o Európskej námornej bezpečnostnej agentúre.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie