Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Maďarsko musí zaplatiť 200 miliónov eur a penále za nedodržanie rozsudku, rozhodol európsky súd

Maďarsko musí zaplatiť jednorazovú pokutu 200 miliónov eur a penále vo výške jeden milión eur za každý deň omeškania za nedodržanie rozsudku Súdneho dvora EÚ. Úniový súd v Luxemburgu to oznámil vo svojom vyhlásení. Prípad súvisí s migráciou, Maďarsko podľa súdu nezaviedlo nevyhnutné opatrenia vo svojej migračnej politike, ktoré žiadal súd už vo svojom verdikte z […]
Menej ako 1 min. min.

Maďarsko musí zaplatiť jednorazovú pokutu 200 miliónov eur a penále vo výške jeden milión eur za každý deň omeškania za nedodržanie rozsudku Súdneho dvora EÚ. Úniový súd v Luxemburgu to oznámil vo svojom vyhlásení. Prípad súvisí s migráciou, Maďarsko podľa súdu nezaviedlo nevyhnutné opatrenia vo svojej migračnej politike, ktoré žiadal súd už vo svojom verdikte z decembra 2020.

Podľa súdu sa Maďarsko “úmyselne vyhýba uplatňovaniu spoločnej politiky Únie ako celku”, čo predstavuje “bezprecedentné a mimoriadne závažné porušenie práva Únie”.

Súdny dvor už v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo pravidlá stanovené právom Únie týkajúce sa napríklad postupov pri poskytovaní medzinárodnej ochrany a navrátení nelegálne sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov tretích krajín.

Maďarsko nebude blokovať pomoc NATO Ukrajine, povedal Orbán

Pochybenia sa podľa súdu týkali konkrétne nezákonného zadržiavania žiadateľov o medzinárodnú ochranu v tranzitných zónach alebo nedodržania ich práva zostať na maďarskom území do konečného rozhodnutia o odvolaní proti zamietnutiu ich žiadosti.

“Vzhľadom na to, že Maďarsko stále nesplnilo rozsudok z roku 2020 (s výnimkou tranzitných zón, ktoré Maďarsko uzavrelo pred vydaním tohto rozsudku), podala Európska komisia novú žalobu pre nesplnenie povinnosti, v ktorej sa domáhala uloženia finančných sankcií,” povedal dnes súd.

Súd EÚ vo svojom novom verdikte uviedol, že Maďarsko neprijalo opatrenia potrebné na to, aby vyhovel rozsudku z roku 2020. Nesplnením svojej povinnosti Budapešť preniesla zodpovednosť, vrátane finančnej zodpovednosti, na ostatné členské štáty, ktoré sa tak museli zaoberať prijímaním žiadateľov o medzinárodnú ochranu, posudzovaním ich žiadostí a ich vrátením. To podľa súdu “vážne narušilo zásadu solidarity a spravodlivého zdieľania zodpovednosti medzi členskými štátmi”.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie