Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Maďarsko nedodržalo rozsudok o azylovej politike, musí zaplatiť pokutu 200 miliónov eur

Súdny dvor Európskej únie ešte v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo pravidlá európskeho práva, ktoré sa týka poskytovania medzinárodnej ochrany a návratu neoprávnene sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov tretích krajín. Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania pre […]
Menej ako 1 min. min.

Súdny dvor Európskej únie ešte v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo pravidlá európskeho práva, ktoré sa týka poskytovania medzinárodnej ochrany a návratu neoprávnene sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov tretích krajín.

Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania pre nedodržanie rozsudku v súvislosti s azylovou politikou EÚ. Vyplýva to zo štvrtkovej tlačovej správy súdu.

Keďže sa Európska komisia domnievala, že Budapešť stále nevyhovela tomuto rozsudku, podala novú žalobu o nesplnení povinnosti, ktorá smerovala k uloženiu finančných sankcií. Súdny dvor dal Komisii za pravdu a vo svojom rozsudku konštatoval, že Maďarsko neprijalo väčšinu opatrení potrebných na vykonanie rozsudku z roku 2020.

„Toto nesplnenie povinnosti, ktoré spočíva v úmyselnom vyhýbaní sa uplatnenia spoločnej politiky Únie ako celku, predstavuje bezprecedentné a mimoriadne závažné porušenie európskeho práva,“ konštatoval Súdny dvor EÚ vo vyhlásení.

Správanie Maďarska predstavuje významnú hrozbu pre jednotu práva Únie, ktorá sa závažným spôsobom dotýka ako súkromných záujmov, najmä záujmov žiadateľov o azyl, tak aj verejného záujmu, uviedol súd v tlačovej správe.

Migračný pakt bez emócií: Čo hovoria nové pravidlá?

Európska únia bude mať takmer desať rokov po vypuknutí migračnej krízy konečne nové azylové pravidlá. Krajiny ako Slovensko, Maďarsko a Poľsko ich kritizujú, hoci im ostatné štáty vyhoveli takmer vo všetkom, čo žiadali. Spokojné však nie sú ani ľudskoprávne organizácie.

Maďarsko podľa súdu prenáša zodpovednosť na ostatné členské štáty Únie. Tým porušuje zásadu solidarity a spravodlivého rozdelenia medzi krajinami EÚ.

Žalobu za nesplnenie povinnosti smerujúcu proti členskému štátu, ktorý si nesplnil svoje povinnosti vyplývajúce z práva Únie, môže podať Európska komisia alebo iný členský štát. Ak Súdny dvor EÚ konštatuje nesplnenie povinnosti, dotknutý členský štát musí čo najskôr dosiahnuť súlad s rozsudkom.

Ak sa Eurokomisia naďalej domnieva, že členský štát nevykonal rozsudok, môže podať novú žalobu s návrhom na uloženie peňažných sankcií.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie