Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Maďarsko rozširuje spoluprácu s Bieloruskom. Treba si konečne uvedomiť, že sankcie nefungujú, tvrdí Szijjártó

Maďarsko v súčasnosti rozširuje hospodársku spoluprácu s Bieloruskom v oblastiach, na ktoré sa nevzťahujú sankcie. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu na Facebooku počas pracovnej návštevy v Minsku, informuje spravodajca TASR v Budapešti. Dohoda o jadrovej spolupráci “Brusel veľmi pokazil reakciu na vojnu: Treba si konečne uvedomiť, že sankcie nefungujú. Preto je […]
Menej ako 1 min. min.

Maďarsko v súčasnosti rozširuje hospodársku spoluprácu s Bieloruskom v oblastiach, na ktoré sa nevzťahujú sankcie. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu na Facebooku počas pracovnej návštevy v Minsku, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Dohoda o jadrovej spolupráci

“Brusel veľmi pokazil reakciu na vojnu: Treba si konečne uvedomiť, že sankcie nefungujú. Preto je naša pozícia jasná, čím menej sankcií, tým viac spolupráce,” napísal Szijjártó.

“Na dnešnom zasadnutí spoločného hospodárskeho výboru podpíšeme dohodu o jadrovej spolupráci a absolvujeme aj 92 medzipodnikových stretnutí. Posilňujeme spoluprácu v agrárnom priemysle,” dodal šéf maďarskej diplomacie s poznámkou týkajúcou sa farmaceutickej spolupráce, že v bieloruských lekárňach je prístupných už 95 maďarských liekov.

Szijjártó a jeho bieloruský rezortný partner Siarhej Alejnik spoločne predsedajú 12. schôdzi bielorusko-maďarského medzivládneho výboru pre hospodársku spoluprácu, kde sa má diskutovať o obchodných, ekonomických a investičných otázkach.

Viaceré oblasti

Medzi témy diskusií patrí spolupráca v oblasti energetiky, poľnohospodárstva, priemyselnej spolupráce, zdravotníctva, farmaceutického priemyslu, stavebníctva, športu, cestovného ruchu, školstva a vedy, uviedol v utorok bieloruský rezort diplomacie.

Szijjártó už vo februári minulého roka navštívil bieloruské hlavné mesto s tým, že “komunikačné kanály musia zostať otvorené”. Naposledy cestoval do Bieloruska 26. októbra 2023, aby hovoril o dôležitosti mieru na Euroázijskej bezpečnostnej konferencii.

Denník Népszava v utorok pripomenul, že Bielorusko hrá úlohu “oddaného spojenca a tichého partnera” Ruska vo vojne proti Ukrajine. Hoci sa Bielorusi ešte nezapojili do bojov s vlastnými jednotkami, v krajine sú rozmiestnené tisícky ruských vojakov.

Časť z nich sa odtiaľ 24. februára 2022 zapojila do invázie na Ukrajinu. Vďaka tomu tiež Putinov režim umiestnil na území krajiny taktické jadrové zbrane, uviedol maďarský denník.

 

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie