Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Maďarskom otriasajú protesty, Orbán má nového nepriateľa z vlastných radov

Po fakľovom sprievode v Budapešti, na ktorom sa tento týždeň zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, chce niekdajší bruselský diplomat Orbánovej administratívy Péter Magyar zorganizovať masovú protivládnu demonštráciu. Zahraničná tlač jeho aktivity označuje za prekvapivé s potenciálom osloviť davy.  Skupina zahraničných médií začína protivládne a protikorupčné iniciatívy Pétra Magyara jasne vnímať ako „politický faktor, ktorý hýbe masami“, […]
Menej ako 1 min. min.

Po fakľovom sprievode v Budapešti, na ktorom sa tento týždeň zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, chce niekdajší bruselský diplomat Orbánovej administratívy Péter Magyar zorganizovať masovú protivládnu demonštráciu. Zahraničná tlač jeho aktivity označuje za prekvapivé s potenciálom osloviť davy. 

Skupina zahraničných médií začína protivládne a protikorupčné iniciatívy Pétra Magyara jasne vnímať ako „politický faktor, ktorý hýbe masami“, poukázal portál blikk.hu.

Tieto portály zdôrazňujú, že maďarské médiá blízke vláde Viktora Orbána vedú organizovanú kampaň na diskreditáciu Magyara, čo veľmi sťažuje rozčarovaným sympatizantom Fideszu postaviť sa na jeho stranu a prípadne ho aj neskôr voliť.

„Chaotická politická sága, ktorú Maďari sledujú ako telenovelu“, uvádza v titulku analýzy denník The Guardian. Venuje sa v nej hľadaniu odpovede na otázku, čo prinútilo Magyara zmeniť sa, stať sa kritikom Orbána, hoci bol dobre integrovanou postavou vládnucej strany Fidesz.

„Magyar sa stal skutočným tŕňom v oku premiéra, stal sa novým nepriateľom Orbána,“ píše týždenník Politico. Podľa neho Orbán musí čeliť novému nepriateľovi, ktorý sa pustil do boja proti režimu s tajnou zvukovou nahrávkou, na ktorej sa hovorí o vysokej miere korupcie v najvyšších politických kruhoch.

Česko vo V4 nenašlo podporu. K jeho iniciatíve na nákup munície sa nepridá Slovensko ani Maďarsko

K českej iniciatíve na dodávky munície pre Kyjev sa tak spomedzi členov Vyšehradskej štvorky pripojilo len Poľsko. Dosiaľ 18 krajinám sa vďaka nej podarilo vyzbierať 800-tisíc kusov munície, ktorá k ukrajinským vojakom dorazí v mimoriadne kritickom čase.

Náhlym vzostupom Magyara sa prehlbujú Orbánove problémy, konštatovala agentúra Associated Press. Cituje Magyara, podľa ktorého vysokí predstavitelia spolupracovali pri zatajení korupcie, čo je ďalšou etapou, ktorá otriasa vládnutím Orbána.

Podľa agentúry AFP Magyar dúfa, že sa mu podarí prelomiť „múr propagandy“ Fideszu. Orbánov režim totiž stavia na slogany a mantry v záujme toho, aby riadil ľudí a prinášal rozhodnutia, ktoré sú údajne v ich záujme, pričom si medzi sebou rozdeľujú národný majetok.

Vládne médiá „vedú dobre zorganizovanú kampaň na jeho diskreditáciu,“ povedal pre AFP analytik Daniel Rona.

U nás voľby, v Maďarsku protivládny protest

Po fakľovom sprievode v Budapešti, na ktorom sa v utorok večer (26. marca) zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, Magyar oznámil, že chce 6. apríla zorganizovať masovú protivládnu demonštráciu.

„Ďakujem Maďarsko! Pokračujme, stretnime sa 6. apríla o 15.00 h na hlavnom námestí národa (Kossuthovo námestie v Budapešti) a urobme najväčšiu demonštráciu uplynulých 14 rokov, kde pánom odkážeme, že už stačilo,“ napísal vo svojom statuse na Facebooku.

Magyar v utorok vypovedal na prokuratúre o údajnom manipulovaní vyšetrovacieho spisu korupčnej kauzy vo vládnych kruhoch. Predtým na Facebooku zverejnil zvukový záznam vyhotovený v januári 2023.

Na ňom jeho bývalá manželka a vtedajšia ministerka spravodlivosti Judit Vargová popísala manipulovanie dôkazov v jednej z najvážnejších maďarských korupčných káuz.

Vyšehradskej štvorke vládne klimatická skepsa

Vo februári tohto roku Európska komisia predstavila nové ciele EÚ v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Portál EURACTIV prináša prehľad reakcií od všetkých veľkých politických strán vo V4.

Medzi dvoma hlavnými obvinenými v tomto prípade figuruje aj niekdajší štátny tajomník ministerstva spravodlivosti a poslanec parlamentu za vládnu stranu Fidesz Pál Völner. Vargová okrem iného povedala, že prokurátorom bolo navrhnuté, čo majú z vyšetrovacích spisov kauzy Schadl-Völner odstrániť.

Magyar na protest proti praktikám Orbánovej vlády vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch. Verejnosti sa stal známym po vypuknutí aféry okolo amnestie udelenej v kauze týkajúcej sa pedofílie, pre ktorú vo februári odstúpila maďarská prezidentka Katalin Nováková.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie