Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Majitelia áut si pred letom dávajú uterák na prístrojovú dosku. Zvyšuje to hodnotu auta

V krajinách, kde je všeobecne vyššia teplota ako na Slovensku, si vodiči áut rozprestierajú na palubných doskách uteráky, ktoré si nemožno nevšimnúť. Zaujímavé je, že tento jav je čoraz bežnejší aj u nás. Vysvetľujeme prečo. Prečo vodiči umiestňujú uteráky na palubnú dosku svojich áut? Napríklad na dovolenke v južnom Taliansku je bežné vidieť autá, ktorých […]
Menej ako 1 min. min.

V krajinách, kde je všeobecne vyššia teplota ako na Slovensku, si vodiči áut rozprestierajú na palubných doskách uteráky, ktoré si nemožno nevšimnúť. Zaujímavé je, že tento jav je čoraz bežnejší aj u nás. Vysvetľujeme prečo.

Prečo vodiči umiestňujú uteráky na palubnú dosku svojich áut?

Napríklad na dovolenke v južnom Taliansku je bežné vidieť autá, ktorých lak má ďaleko od dokonalosti. Odfarbený, popraskaný a zašlý lak na vozidlách nie je spôsobený nedostatočnou starostlivosťou o vozidlo, ale za tento stav sú do veľkej miery zodpovedné slnečné lúče, ktoré majú negatívny vplyv na karosériu.

Slnečné lúče prenikajúce cez čelné sklo môžu poškodiť aj materiál prístrojovej dosky, ktorá v závislosti od kvality použitých materiálov začne po určitom čase praskať, tvrdnúť a meniť svoju farbu na nepeknú. Preto je jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov, ako minimalizovať riziko negatívneho pôsobenia slnečných lúčov, prikrytie palubnej dosky uterákom alebo dekou.

Samozrejme, namiesto uteráka alebo prikrývky rozprestretej nad kabínou môžete na čelné sklo položiť kus kartónu a pritlačiť ho stieračmi, čo zabezpečí, že sa lúče nielen dostanú dovnútra vozidla, ale ani toľko nezahrejú interiér.

Mimoriadne obľúbené sú aj protislnečné termorohože, ktoré sa tiež pripevňujú na čelné sklo a odrážajú slnečné lúče. Čoraz rozšírenejšie sú aj reflexné kryty v tvare dáždnika, ktoré sa rozkladajú vo vnútri vozidla.

Ako môžem chrániť svoje vozidlo pred slnečnými lúčmi?

Ak sa obávate, že vaše auto bude poškodené slnečnými lúčmi zvnútra aj zvonka, oplatí sa ho riadne chrániť. Pokiaľ ide o lak vozidla, môžeme ho chrániť pred degradáciou pomocou rôznych typov špecifík, ako sú tvrdé vosky alebo ochranné kremenné a keramické nátery, ktoré sa nanášajú na lak.

Na trhu nechýbajú ani špeciálne prípravky na prístrojovú dosku a čalúnenie vozidla. Tie nielenže minimalizujú účinky slnečných lúčov, ale aj osviežujú komponenty vo vnútri vozidla a zabraňujú ich „starnutiu“.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie