Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Majú to všetky potraviny. Jedzte na raňajky a vyženie vám usadeniny z čriev

Hľadáte nápad na rýchle a zdravé raňajky? Vyberte si ovsenú kašu na mlieku, ktorá má vysoký obsah energie. Na každodenné povinnosti a dlhú prácu potrebujete prísun energie. Je to sýte a ľahké jedlo, po ktorom by mali siahnuť ľudia držiaci diétu. Ovsená kaša má nízky obsah kalórií a poskytuje pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Prečo […]
Menej ako 1 min. min.

Hľadáte nápad na rýchle a zdravé raňajky? Vyberte si ovsenú kašu na mlieku, ktorá má vysoký obsah energie. Na každodenné povinnosti a dlhú prácu potrebujete prísun energie. Je to sýte a ľahké jedlo, po ktorom by mali siahnuť ľudia držiaci diétu. Ovsená kaša má nízky obsah kalórií a poskytuje pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Prečo by ste mali jesť ovsené vločky s mliekom? Vysvetľujeme.

Ovsená kaša je jedlo, ktoré sa vyrába z ovsených vločiek. Varí sa v mlieku alebo vo vode, čím vzniká raňajková polievka. Toto jedlo sa pripravuje na sladko alebo so štipkou soli. Všetko závisí od toho, akú chuť chcete a aké prídavky uprednostňujete. Najčastejšími prísadami do ovsenej kaše sú ovocie, orechy, rôzne semienka alebo jadierka. Na zvýraznenie jej chuti ju mnohí ľudia jedia s medom alebo javorovým sirupom.

Pozitívne účinky na tráviaci systém

Jednou z výhod ovsenej kaše s mliekom je jej priaznivý vplyv na črevá. Jej konzumácia zlepšuje metabolické procesy a odstraňovanie črevných usadenín. Pokrm má mierne preháňavý účinok, vďaka ktorému sa môže zmierniť zápcha. Vďaka beta-glukánu sa zlepšujú všetky tráviace procesy. Táto látka tiež zlepšuje črevnú bakteriálnu flóru. Zároveň chráni organizmus pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Boj proti kilogramom

Ovos, z ktorého sa ovsené vločky vyrábajú, obsahuje cenné aminokyseliny. Tie sú stavebnými prvkami bielkovín, ako aj svalového tkaniva. Podieľajú sa na procese získavania energie alebo regenerácie svalov po fyzickej aktivite. Nárast sily alebo úbytok tuku úzko súvisí s úlohou aminokyselín v tele. Okrem toho ovsené vločky potláčajú pocit hladu na dlhšiu dobu. Je to vďaka vláknine, ktorá dodáva pokrmu lepkavú štruktúru: obalí žalúdok a črevá. V dôsledku toho zjete menej a priberáte pomalšie a trávenie je efektívnejšie.

Dodáva vám energiu

Dôležitou funkciou ovsených vločiek je, že vám dodajú energiu na celý deň. Pokrm je zdrojom cenných vitamínov skupiny B. Vitamín B6 zlepšuje koncentráciu a pamäť a tiež pomáha vstrebávať horčík. Tento prvok má značný význam pre nervový systém. Zlepšuje funkciu šedých buniek a zmierňuje nervové napätie. Vitamín B1 v ovsených vločkách znižuje pocity únavy a podráždenosti. Denná porcia ovsených vločiek sa odporúča ľuďom trpiacim poruchami nálady.

Ovsené vločky pri anémii

Ak trpíte anémiou, ovsené vločky by sa mali stať súčasťou vášho jedla. Obsahujú železo, ktorého nedostatok spôsobuje toto ochorenie. Tento prvok je súčasťou hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík do buniek v celom tele. To im umožňuje produkovať energiu potrebnú na každodenné fungovanie. Keď pociťujete chronickú únavu a vlasy vám vypadávajú po hrstiach, oplatí sa dať si urobiť krvné testy. Pomôžu vám vylúčiť anémiu.

Znižuje hladinu cholesterolu a cukru

Ovsené vločky by mali byť súčasťou jedálnička diabetikov a ľudí s nadváhou. Prečo? Majú nízky obsah kalórií a nízky glykemický index (GI okolo 50). Rozpustná vláknina navyše znižuje vstrebávanie zlého cholesterolu do krvi. To podporuje lepšiu činnosť srdca a chráni pred infarktom alebo vysokým krvným tlakom. Ovsené vločky pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi. Pre diabetikov sú najlepšie ovsené vločky, ktoré neboli varené, ale boli priamo zaliate horúcim mliekom.

Recept na ovsené vločky na mlieku

Príprava ovsených vločiek na mlieku vám zaberie pár chvíľ. Na jej prípravu môžete použiť rastlinné alebo živočíšne mlieko.

Ingrediencie:

4 polievkové lyžice ovsených vločiek,

250 mililitrov mlieka.

Prílohy: hrsť čerstvého ovocia alebo obľúbené orechy či semienka.

Spôsob prípravy:

Mlieko nalejte do malého hrnca a priveďte do varu.

Po minúte pridajte ovsené vločky a miešajte, kým sa nerozvaria.

Znížte teplotu a varte asi dve minúty. Občas ovsené vločky premiešajte.

Odstavte na päť minút, aby jedlo vychladlo. Jedzte čo najčastejšie, nech vám chutí!

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie