Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Makovo-broskyňový koláč s posýpkou, recept na dezert, ktorý poteší každého

Predstavte si sladké požitky leta uložené v každom súste makovo-broskyňového koláča s posýpkou, dezertu, ktorý je zároveň lahodný a pohodovo rustikálny. Tento koláč predstavuje dokonalú harmóniu chutí a textúr, kde sa spojí jemná sladkosť broskýň s bohatým, zemitým podtónom maku a zakončí sa krehkou, maslovou posýpkou. Jeho príprava je jednoduchá, ale výsledok je nič menej […]
Menej ako 1 min. min.

Predstavte si sladké požitky leta uložené v každom súste makovo-broskyňového koláča s posýpkou, dezertu, ktorý je zároveň lahodný a pohodovo rustikálny. Tento koláč predstavuje dokonalú harmóniu chutí a textúr, kde sa spojí jemná sladkosť broskýň s bohatým, zemitým podtónom maku a zakončí sa krehkou, maslovou posýpkou. Jeho príprava je jednoduchá, ale výsledok je nič menej ako oslnivý, čo z neho robí ideálny výber pre každú príležitosť, od letných rodinných stretnutí až po slávnostné oslavy.

Cesto pre tento koláč je základom, do ktorého vstupujú kvalitné ingrediencie – hladká múka, čerstvé vajcia, mlieko a najmä mletý mak, ktorý koláči dodáva jedinečnú chuť a štruktúru. Pridanie nakrájaných broskýň do cesta nie je len gestom k letnej sezóne; je to sľub sviežosti a šťavnatosti, ktorý sa rozplýva v ústach s každým sústom. Vrchná posýpka, zmes múky, cukru, masla a škorice, pridáva sladký kontrast a textúru, ktorá je neodolateľná od prvého dotyku na jazyku.

Tento koláč je viac než len súhrn svojich častí. Je to výsledok lásky k pečeniu a potešenia z diel, ktoré vzniká, keď sa spojí tradičná kuchyňa s osobným dotykom. Mäkké maslo a studené maslo hrajú svoje role v harmonickom tanci, kde každý krok v recepte vás vedie bližšie k dokonalosti. Pečenie koláča pri teplote 180°C zabezpečí, že každý kúsok bude mať dokonalú textúru – zlatistý vonkajšok s bohatým a vláčnym vnútrom.

Makovo-broskyňový koláč s posýpkou nie je len obyčajným dezertom; je to oslava sezónnych plodov, ktorá odráža radosť a obnovu, ktorú prináša leto. Tento koláč je dokonalým spôsobom, ako privítať hostí na záhradnej párty alebo ako sladkú poznámku k večeru pod holým nebom. Ako sa teda pripravíte na túto kulinársku výpravu, nezabudnite, že každý krok, od prípravy cesta po finálnu posýpku, je príležitosťou pridať kúsok seba do tohto remesla. Výsledkom bude nielen uspokojenie z pečenia, ale aj radostné momenty zdieľané s tými, ktorých máte radi, vďaka tejto sladkej pochúťke.

Recept Makovo-broskyňový koláč s posýpkou

Ingrediencie

250 g hladkej múky

150 g cukru

1 bal. prášku do pečiva (cca 10 g)

100 g zmäknutého masla

2 vajcia

100 ml mlieka

štipka soli

150 g mletého maku

4 stredne veľké broskyne, ošúpané a nakrájané na kúsky

Posýpka

100 g hladkej múky

70 g cukru

50 g studeného masla, nakrájaného na kúsky

1 čl mletej škorice

Postup

Predhrejeme si rúru na 180°C. Plech na koláč vymažeme maslom a vysypeme múkou.

V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a mletý mak. Pridáme mäkké maslo, vajcia a mlieko. Vymiešame hladké cesto. Nakoniec do cesta opatrne vmiešame nakrájané broskyne.

Cesto prenesieme do pripravenej formy a povrch vyhladíme.

3. V menšej mise zmiešame múku, cukor a škoricu. Pridáme studené maslo a rukami (alebo vidličkou) spracujeme zmes do drobivej konzistencie. Posýpku rovnomerne posypeme po celom ceste.

4. Koláč pečieme v predhriatej rúre približne 35-40 minút alebo kým nie je zlatohnedý a špajdľa vložená do stredu nevyjde čistá.

Po vybratí z rúry necháme koláč vychladnúť na mriežke, následne môžeme podávať.

Makovo-broskyňový koláč s posýpkou otázky a odpovede

Môžem použiť konzervované broskyne namiesto čerstvých?

Áno, môžete použiť konzervované broskyne, ale pred použitím ich dobre odkvapkajte, aby prebytočná šťava neovplyvnila konzistenciu koláča.

Čo môžem použiť ako náhradu za mletý mak?

Ak nechcete použiť mak, môžete ho vynechať bez náhrady alebo použiť mleté orechy, ako sú mandle alebo lieskové orechy, pre podobnú textúru a chuť.

Ako dlho vydrží makovo-broskyňový koláč čerstvý?

Tento koláč vydrží čerstvý až 3 dni, ak je uskladnený pri izbovej teplote v uzatváranej nádobe. Pre dlhšiu čerstvosť ho môžete dať do chladničky, čím sa doba uskladnenia predĺži na 5 dní.

Je možné koláč zamraziť?

Áno, makovo-broskyňový koláč môžete zamraziť bez posýpky až na 3 mesiace. Nezabudnite ho pred zamrazením dobre zabaliť do potravinárskej fólie a následne do mrazuvzdornej nádoby. Pred podávaním nechajte koláč rozmraziť pri izbovej teplote a potom ho môžete zahriať v rúre.

Môžem pripraviť koláč bez škorice?

Áno, škoricu môžete vynechať alebo ju nahradiť vanilkovým extraktom alebo kôrou z citróna/pomaranča pre iný chuťový profil.

Môže sa posýpka pripraviť vopred?

Posýpku môžete pripraviť vopred a uskladniť ju v chladničke alebo mrazničke v uzatváranej nádobe, kým nebudete pripravení použiť ju na koláč.

Ako viem, že je koláč hotový?

Koláč je hotový, keď má zlatistohnedú farbu a špajdľa alebo tenký nôž vložený do stredu vyjde čistý, bez zvyškov cesta.

Môžem použiť iný druh múky namiesto hladkej múky?

Pre tento recept je najlepšia hladká múka kvôli jej textúre a schopnosti vytvárať jemné cesto. Ak potrebujete recept upraviť na bezlepkový, môžete použiť bezlepkovú zmes múky, ale výsledok a konzistencia sa môžu líšiť.

Ako môžem urobiť koláč vláčnejší?

Zaistite, že nepracujete s cestom príliš dlho, aby ste zabránili tvorbe lepku, ktorý by mohol cesto spevniť. Taktiež použitie plnotučného mlieka a pridanie malého množstva kyslej smotany môže pomôcť udržať koláč vláčny.

Ako môžem zabezpečiť, aby posýpka zostala krehká?

Kľúčom k krehkej posýpke je použitie studeného masla a rýchle spracovanie masla s múkou a cukrom, aby ste získali drobivú textúru. Tiež sa uistite, že celý koláč je rovnomerne pokrytý posýpkou pred pečením, aby sa zabránilo jej zvlhčeniu od ovocia.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Makovo-broskyňový koláč s posýpkou, recept na dezert, ktorý poteší každého je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie